Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο στην απολύμανση των φακών επαφής τους και επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν φακούς καθημερινής χρήσης. Ενόψει του ετήσιου συνεδρίου τους στο Βερολίνο, οι Γερμανοί οφθαλμίατροι προειδοποιούν για την αύξηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από διάφορα παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προφανώς γίνονται πιο συχνές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η ευχάριστη άνεση στη χρήση φακών επαφής δεν θα πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι τα οπτικά βοηθήματα παραμένουν ένα ξένο σώμα στο μάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενίοτε σοβαρών λοιμώξεων του κερατοειδούς, δήλωσε η Γερμανική Οφθαλμολογική Εταιρεία (DOG).

Μολυσματικοί παράγοντες, για παράδειγμα βακτήρια και ιοί, υπάρχουν σε κάθε υγιή επιφάνεια του ματιού, οι χρήστες φακών επαφής πρέπει πάντα να έχουν επίγνωση αυτού. "Ωστόσο, ένα άθικτο δακρυϊκό φιλμ και μια πυκνή επιφανειακή κυτταρική ένωση του κερατοειδούς εμποδίζουν τα μικρόβια να εισέλθουν στο μάτι", εξήγησε ο ειδικός της DOG Gerd Geerling.

Όσοι διορθώνουν οπτικές ατέλειες - είτε πρόκειται για μυωπία, είτε για μυωπία ή αστιγματισμό - ή ακόμη και ουλές με τη βοήθεια φακών επαφής, τοποθετούν τα συγκολλητικά κελύφη πάνω σε αυτό ακριβώς το προστατευτικό στρώμα δακρυϊκής μεμβράνης και κερατοειδούς.

"Οι φακοί επαφής αποτελούν έτσι πάντα ένα επικίνδυνο ξένο σώμα στο μάτι", τόνισε ο διευθυντής του Τμήματος Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ντίσελντορφ. Τα συγκολλητικά κελύφη μεταβάλλουν την παροχή οξυγόνου και την ύγρανση της επιφάνειας του ματιού με δακρυϊκό φιλμ και θα μπορούσαν αρχικά να προκαλέσουν μικροσκοπικές βλάβες στον κερατοειδή. "

Υπάρχει επίσης ένας αυξανόμενος κίνδυνος από προηγουμένως μάλλον "εξωτικούς" παθογόνους παράγοντες οφθαλμικών λοιμώξεων. Ειδικά μεταξύ των χρηστών μαλακών φακών επαφής, εκτός από τα "κανονικά" βακτήρια, εντοπίζονται και σπάνιοι μολυσματικοί παράγοντες όπως οι αμοιβάδες και οι μύκητες.

"Αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σήμερα - ενδεχομένως και λόγω των κλιματικών αλλαγών στα γεωγραφικά μας πλάτη - και μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις του κερατοειδούς και του εσωτερικού του ματιού που απαιτούν πολύμηνη θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες και δισκία", εξηγεί ο Geerling.

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να καταστεί αναγκαία η μεταμόσχευση κερατοειδούς ή, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και η αφαίρεση ενός ματιού.

Για την αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων, οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή και να τηρούν πάντα τους απλούς κανόνες συμπεριφοράς.

"Πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν έρθετε σε επαφή με τα συγκολλητικά κελύφη", συμβουλεύει ο Geerling. Η βρωμιά και τα μικρόβια συγκεντρώνονται στους ίδιους τους φακούς επαφής με την πάροδο του χρόνου. "Γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η καθημερινή απολύμανση με το προβλεπόμενο υγρό καθαρισμού και φύλαξης", τονίζει ο οφθαλμίατρος.

Επιπλέον, ο Geerling συμβουλεύει τον χειροκίνητο καθαρισμό: "Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε τους φακούς επαφής στην καθαρισμένη παλάμη του χεριού σας και τρίψτε απαλά μερικές σταγόνες καθαριστικού μέσου πάνω στο φακό με το δάχτυλό σας, στη συνέχεια ξεπλύνετε τους φακούς με φυσιολογικό ορό". Εάν ένας φακός επαφής είναι κατεστραμμένος ή βρώμικος, θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως, είπε.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν στο δοχείο αποθήκευσης των φακών επαφής. "Μπορούν να σχηματίσουν εκεί ένα είδος γλίτσας που παράγεται από το ίδιο το παθογόνο, μια πραγματική παγίδα βακτηρίων", δήλωσε ο Geerling.

Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται νερό της βρύσης για τον καθαρισμό. "Το νερό της βρύσης δεν είναι αποστειρωμένο, περιέχει μικροοργανισμούς, μεταλλικά σωματίδια, χλώριο και άλλες ουσίες", εξήγησε ο ειδικός.

"Αν καθαρίζετε με αυτό τα συγκολλητικά κελύφη ή τα αποθηκεύετε σε αυτό, κινδυνεύετε να προσκολληθούν μικρόβια στον φακό". Το καλύτερο είναι να ξεπλύνετε το δοχείο με το απολυμαντικό διάλυμα και να το αφήσετε να στεγνώσει στον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από τρεις μήνες, το δοχείο θα πρέπει να αντικαθίσταται με καινούργιο.

Ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται επίσης με τους ημερήσιους φακούς που πετιούνται και επανατοποθετούνται κάθε μέρα. "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν φοριούνται περισσότερο από το συνιστώμενο, για παράδειγμα συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύχτας", λέει ο Geerling.

Ο ειδικός συμβουλεύει να μην κολυμπάτε συνολικά με φακούς επαφής σε φυσικά νερά: "Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ακανθαμόαιβες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή του κερατοειδούς". Σε περίπτωση προβλημάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε