Αν νιώθετε θλίψη με την επιστροφή από τις διακοπές, καταναλώστε τα παρακάτω τρόφιμα ή διάφορους συνδυασμούς.

  • Σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός (περιέχουν ω-3 και Βιταμίνη  D)
  • Σπανάκι (περιέχει φυλλικό οξύ και μαγνήσιο )
  • Ημι – αποβουτυρωμένο γάλα (περιέχει Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β12)
  • Αυγά με ω-3 (περιέχουν ω-3 λιπαρά, Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β12)
  • Ποικιλία φρούτων εποχής : Μούρα, κεράσια, ρόδια  (περιέχουν βιταμίνες, καλούς υδατάνθρακες και χρήσιμα μέταλλα)
  • Σογιέλαιο, σησαμέλαιο (περιέχουν ω3)
  • Όσπρια (πλούσια σε διαλυτές ίνες, Mg, φυλλικό οξύ)
  • Προϊόντα ολικής αλέσεως-καλοί υδατάνθρακες (μαύρο ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως), φρούτα και λαχανικά.  Μπορούν να αυξήσου την ποσότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
  • Πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, ανάλατοι ξηροί καρποί και φιστίκια (είναι καλές πηγές του αμινοξέος θρυπτοφάνη η οποία μετατρέπεται από το σώμα σε Σεροτονίνη)
  • Σπόροι (π.χ. ηλιόσποροι) (πλούσιοι σε : ω-3,  φυλλικό οξύ και σε μαγνήσιο)
  • Ξηροί καρποί, ανάλατοι(περιέχουν ω3, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και  μαγνήσιο)
  • Σοκολάτα, ειδικά η  σκούρα σοκολάτα με κακάο τουλάχιστον 75%  (περιέχει μαγνήσιο, και ερευνάται επειδή βοηθάει στην παραγωγή  ενδορφινών. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή λειτουργία των ενδορφινών. Θεωρείται όμως, ότι συμβάλλουν στην αίσθηση της ευχαρίστησης.

Προσοχἠ : Τα παραπάνω  είναι  ενδείξεις για τη θετική συμβολή της διατροφής εναντίον της θλίψης.

Για κατάθλιψη ή η αίσθηση κατάθλιψης πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε ειδικό γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου