Το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης. Συχνά όμως τρώμε ή πίνουμε «κάτι παραπάνω»  και παραλείπουμε την τακτική μας άσκηση.

Στο τέλος των διακοπών,  ίσως φαίνεται δύσκολο να επιστρέψουμε στις συνήθεις ασχολίες μας. Μπορούμε όμως, να υιοθετήσουμε πάλι  υγιεινές διατροφικές συνήθειες  χωρίς να είμαστε  αυστηροί με τον εαυτό μας. Ας κρατήσουμε τις ωραίες  αναμνήσεις χωρίς ενοχές και παράλληλα ας φροντίσουμε τη διατροφή και την υγεία μας  

Συνεχίστε να πίνετε αρκετό νερό

Με την έντονη ζέστη  το καλοκαίρι, η τακτική κατανάλωση νερού μπορεί να γίνεται αντανακλαστικά. Μη χάσετε αυτή την καλή συνήθεια! Το νερό είναι ζωτικής σημασίας.  Η  αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, κόπωση και προβλήματα στα νεφρά κ.α.

Αφιερώστε χρόνο για να πάρετε ένα υγιεινό πρωινό

Στις διακοπές, το πρωινό γίνεται ένα γεύμα από μόνο του, που αφιερώνουμε χρόνο για να το απολαύσουμε . Συνεχίστε αυτή την καλή συνήθεια. Αφιερώστε χρόνο για να  φτιάξετε ένα πραγματικό γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το βάρος σας  και να περιορίσετε τα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εστιάστε στα φρούτα και τα λαχανικά

Το φθινόπωρο μας φέρνει πολλά φρούτα και λαχανικά : μελιτζάνες, κολοκύθες, ραπανάκια, φασολάκια κ.α,  αλλά και πεπόνια, σταφύλια, αχλάδια, δαμάσκηνα, ρόδια, κυδώνια κ.α, είναι στην εποχή τους Σας επιτρέπουν να εφοδιαστείτε με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και σας προστατεύουν από χειμερινές ασθένειες, διαβήτης, υπερβολικό βάρος κ.λπ.

(Και για τα σνακ,  βασιστείτε σε  φρέσκα προϊόντα και επιλέξτε εποχιακά φρούτα και λαχανικά)

Ελαφρύ βραδινό

Το βραδινό γεύμα πρέπει να είναι το πιο ελαφρύ και να αντιπροσωπεύει περίπου το 30 έως 35% της ενεργειακής πρόσληψης της ημέρας. Πρέπει να αποτελείται από άπαχα, εύπεπτα τρόφιμα και να συμπληρώνει τη μεσημεριανή πρόσληψη. Ένα πολύ πλούσιο γεύμα θα έχει συνέπειες στην ποιότητα του ύπνου σας.

Για να αποφύγετε να φτάσετε στο δείπνο πεινασμένοι και να φάτε χωρίς προσοχή,  φροντίστε να καταναλώνετε υγιεινά σνακ ανάμεσα στα κύρια γεύματα.

Λιγότερα απεριτίφ/αλκοόλ

Τα απεριτίφ ίσως ήταν συνήθεια στα καλοκαιρινά σας βράδια. Ήρθε η ώρα να μειωθούν. Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες,  και αποδίδει περίπου  7 kcal ανά γραμμάριο (προσθέστε και  το αλάτι, τα λιπαρά και τα κρυμμένα σάκχαρα των τροφίμων που συνοδεύουν το απεριτίφ). Η στιγμή της ευχαρίστησης μπορεί πολύ γρήγορα να μετατραπεί σε παγίδα για τη σιλουέτα και την υγεία σας.

Ξεχάστε τις δίαιτες

Πίσω στην καθημερινότητα, αφαιρέστε τη λέξη δίαιτα από το λεξιλόγιό σας.  Δημιουργεί ενοχές και άγχος. Μιλήστε για ισορροπημένη  διατροφή,  που δίνει ευχαρίστηση και ωραίο στόχο.

Τρώτε εποχιακά

Η επιλογή εποχιακών τροφίμων,  είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφοδιαστείτε με τις θρεπτικές και γευστικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών. Φράουλες και ντομάτες τον χειμώνα; Δεν έχουν γεύση και φτάνουν στην αγορά, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον .

Αφιερώστε πραγματικό χρόνο για φαγητό

Το τι τρώτε είναι σημαντικό, αλλά και το πώς τρώτε. Το να τρώτε συνειδητά σημαίνει ότι καταλαβαίνετε τι τρώτε και τι συμβαίνει στο σώμα σας. Γίνεται επανασύνδεση με τα συναισθήματα πείνας, κορεσμού και ευχαρίστησης. Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού βοηθά να κάνετε σωστές επιλογές και να σταματάτε να τρώτε όταν δεν είστε πλέον πεινασμένοι.

(Συμβουλή  : Δώστε προσοχή στο πιάτο σας, κλείστε τις οθόνες,  τα βιβλία και τα περιοδικά την ώρα του φαγητού . Αφιερώστε χρόνο για να συγκεντρωθείτε στο φαγητό σας και στα συναισθήματά σας).

Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης 

Κάντε ένα προσωρινό διάλειμμα από όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα. Δοκιμάστε να πίνετε τσάι χωρίς ζάχαρη ή προσθέστε  μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον πρωινό σας καφέ αντί για δύο. Προσπαθήστε να τρώτε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. 

Ξεκινήστε  άσκηση

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην  διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών. Ξεκινήστε με ήπια άσκηση π.χ. περπάτημα και στη συνέχεια προσθέσετε πιο έντονες ασκήσεις ή κάποιο σπορ. Θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας. 

*Συμβουλή : Όταν ψωνίζετε συσκευασμένα τρόφιμα, διαβάστε τις ετικέτες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Agricultural Economics, οι γυναίκες που διαβάζουν τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία είναι πιο αδύνατες από άλλες. Έχουν ΔΜΣ  (Δείκτη Μάζας Σώματος) χαμηλότερο κατά 1,49 μονάδες, ή περίπου 4 κιλά λιγότερο!

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]