Υπογεννητικότητα, ανάγκη διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας και πρόληψη είναι το τρίπτυχο στο οποίο κινήθηκε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τον διαδικτυακό του χαιρετισμό στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία διευρύνει τους ορίζοντές της, «αγκαλιάζοντας» ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε το ΔΣ της Ένωσης σε συνάντηση. προκειμένου να συζητηθούν τρόποι προαγωγής της δημόσιας υγείας στη χώρα μας η οποία κρίνεται αναγκαία, δεδομένων των διαρκών δοκιμασιών, όπως η κλιματική αλλαγή, με την πρόσφατη τραγωδία στη Θεσσαλία και η πανδημία.

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χώρα μας, όπως είπε, αποτελεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη παιδιατρική φροντίδα, ως συνέπεια των εξελισσόμενων ιατρικών ανακαλύψεων, ταυτόχρονα όμως είναι επιτακτική η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση της παιδικής υγείας (π.χ. στον παιδικό διαβήτη, νεοπλασίες, ψυχικά ζητήματα). Τέθηκε επίσης το θέμα των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής και πως αυτές θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας φροντίδας του παιδικού πληθυσμού.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο και στην ανάγκη ανεύρεσης τρόπων για ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας. Τέλος,  τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας με εκπροσώπους της παιδιατρικής κοινότητας προκειμένου να ενισχυθούν υπάρχοντα κέντρα αναφοράς παιδιατρικών νοσημάτων και να δημιουργηθούν νέα. 

Η συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, εκπέμποντας τη δέσμευση να "αγκαλιάσει"» τους συναδέλφους της περιφέρειας και με μήνυμα συνοχής και πολυφωνίας, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του ελευθεροεπαγγελματία παιδιάτρου στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης της χώρας μας και ταυτόχρονα να προασπιστούν καλύτερα τα δικαιώματα του.

Η συμμετοχή (δια ζώσης και διαδικτυακή) ήταν αθρόα και ο πρόλογος από την πρόεδρο, Ολγα Τζέτζη, αφορούσε στις πρόσφατες αποφάσεις του ΔΣ για την προσφορά βοήθειας στους πληγέντες πλημμυροπαθείς συνανθρώπους  μας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στον διαδικτυακό του χαιρετισμό , τόνισε τη σημασία του παιδιάτρου ως γιατρού που φροντίζει την πιο ευαίσθητη και ελπιδοφόρα ηλικιακή ομάδα. Αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία με την Ένωση Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, η οποία οριοθέτησε το 2017 το συμβολικό, πρωτοπόρο και εμβληματικό "εμβολιάΖΩ", όταν οι εμβολιασμοί ήταν κάτι το οποίο δεν είχε μπει στη καθημερινότητα μας με τη πίεση που εισήλθαν το 2020. "Είναι μια επιστημονική δράση που απέδειξε το δυναμισμό όλων των παιδιάτρων", είπε. Με την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του παιδιατρικού νοσοκομείου, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη και η συνδρομή των γιατρών. Τέλος, χαιρέτισε την "ωρίμανση" της ‘Ενωσης των παιδιάτρων της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωση των υπολοίπων συναδέλφων που βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές και  υποσχέθηκε διαρκή συνεργασία με τον ΠΙΣ σε δράσεις όπως αυτή που αφορά στην παιδική παχυσαρκία.

Η Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής - Εφηβικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α, Διευθύντρια ΠΜΣ "Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας", Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, στις επιπτώσεις της πανδημίας στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία αυτών των ηλικιακών ομάδων καθώς και στη θέση "κλεδί" του παιδιάτρου για όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως για την πρόληψη. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ένωση έτσι ώστε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο συνέδριο Εφηβικής Ιατρικής στα τέλη Μαρτίου στην Αράχωβα και προανήγγειλε το 3Ο summer school της Εφηβικής Ιατρικής με θέμα  την καλλιέργεια οικολογικής συνείδηση σε παιδιά και εφήβους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ένωση,  τον Ιούνιο του 2024 στην Χαλκιδική.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Πρόδρομος Ισαακίδης, Γενικός Χειρουργός, τόνισε το σημαντικό έργο των παιδιάτρων γενικότερα, και της Ένωσης ειδικότερα, στην άσκηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης  και την αξία της ενσωμάτωσης, με τη σημερινή ΓΣ, των συναδέλφων από την περιφέρεια.

Ακολούθησε επιστημονική διάλεξη από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Νίκο Καρανταγλή με τίτλο «Νέα δεδομένα για τον HPV εμβολιασμό – πώς μπορούμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε αγόρια και κορίτσια στα ιατρεία μας».

Ακολούθησε απολογισμός των δράσεων της Ένωσης τους τελευταίους μήνες από την πρόεδρο, με κυριότερες την αδελφοποίηση με το Κοινωνικό Ιατρείο Ιθάκης και την (προς υλοποίηση) ένταξη στο Ευρωπαϊκό όργανο ECPCP (European Confenderation of Primary Care Paediatricians)

Επιπρόσθετα ψηφίστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης η μετονομασία της σε Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδος όπως και η δημιουργία επιτροπής αλληλεγγύης συναδέλφων και επιτροπής δεοντολογίας. 

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία προκειμένου να εκλεγούν αντιπρόσωποι για τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τους παιδιάτρους της Βόρειας Ελλάδας να συμφωνούν ότι προκειμένου να επιτευχθούν στο έπακρο οι στόχοι της Ένωσης (αλληλεπίδραση παιδιάτρων, εκπαίδευση, συνδικαλισμός, κοινωνικό έργο, εξωστρέφεια) είναι απαραίτητο να έχουμε στο νου μας τις παρακάτω αρχές: ομαδική δουλειά, ενότητα, συνοχή, διαφάνεια, πολυφωνία, "ανοίγματα", συνεργασίες, κοινοί στόχοι, ενσυναίσθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει με την τιμή του φαρμάκου Xarelto
Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος
Pilates για ηλικιωμένους: Ποια είναι τα οφέλη