Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη νύχτα που "πνίγηκε" ο Παλαμάς Καρδίτσας, και εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για το ποιος έδωσε την εντολή για το σπάσιμο αναχώματος που βύθισε την κωμόπολη των 6.000 κατοίκων, το νερό έχει υποχωρήσει, αφήνοντας πίσω λάσπη, κατεστραμμένες περιουσίες, νεκρά ζώα, απόγνωση και μολυσματικές ασθένειες.

Στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, που πλημμύρισε επίσης και μεταφέρθηκε στο κλειστό γυμναστήριο, ιατρικά διαγνωστικά μηχανήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εξοπλισμός στεγνώνουν παραταγμένα στον ήλιο, ώστε να ελεγχθεί στη συνέχεια αν κάποια απ΄ αυτά παραμένουν λειτουργικά και να σωθούν. Στους εσωτερικούς του χώρους συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση σχολαστικού καθαρισμού, απολύμανσης και αποκατάστασης, την ώρα που το προσωπικό με υποτυπώδη μέσα προσπαθεί να παράσχει όποια ιατρική βοήθεια μπορεί, στο κλειστό γυμναστήριο του Παλαμά, όπου έχει μεταφερθεί.

Εθελοντές γιατροί από την πόλη της Καρδίτσας και από πολλές περιοχές της χώρας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να καλύψουν το υγειονομικό κενό, με το Ιατρείο Αλληλεγγύης που έστησαν στο κέντρο της κωμόπολης. Η έλλειψη αντιτετανικών εμβολίων και ορών είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα που αφήνει απροστάτευτους σήμερα τους πληγέντες, όπως λέει στο iatronet.gr ο Έκτορας Γάζος (φωτογραφία), γυναικολόγος στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ), που έστησε τη δομή μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι πλημμυροπαθείς γιατροί του Κέντρου Υγείας

Οι γιατροί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παλαμά είναι και οι ίδιοι πλημμυροπαθείς, καθώς το νερό κάλυψε όλο το υπόγειο της δομής και έφτασε στο 1 μέτρο στο ισόγειο. "Και οι εργαζόμενοι εκείνο το βράδυ απεγκλωβίστηκαν"», λέει ο κ.Γάζος, προσθέτοντας πως στο Γυμναστήριο του Παλαμά, όπου μεταφέρθηκε υποτυπωδώς η δομή μαζί με άστεγους πληγέντες, δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν με επάρκεια τις υπηρεσίες τους.

"Βρίσκονται σε ένα από τα δωμάτια, την αίθουσα των βαρών του Γυμναστηρίου. Είναι ακόμη τα βάρη μέσα, υπάρχουν στοίβες από εμφιαλωμένα νερά και ρούχα, και ανάμεσα σε αυτά έχει στηθεί ένα εξεταστικό κρεβάτι", λέει, περιγράφοντας την εικόνα, και προσθέτει: "Ο χώρος είναι προφανώς ακατάλληλος. Οι συνάδελφοι μπορούν μόνο να ξαπλώσουν έναν ασθενή στο εξεταστικό κρεβάτι και να τον ακούσουν με το στηθοσκόπιο. Ούτε καρδιογράφο δεν είχε, ήρθε μετά με κάποια δωρεά". Στην κυρίως αίθουσα του γυμναστηρίου φιλοξενούνται σήμερα 40 πλημμυροπαθείς, έναντι 80 την περασμένη εβδομάδα, ενώ έξω απ’  αυτό υπάρχουν δύο κινητές μονάδες που έστειλε η 5η ΥΠΕ, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών δεν έχουν εξεταστήριο.

Στα αιτήματα προς τη ΥΠΕ και τον Δήμο Παλαμά για μεταφορά της δομής σε καταλληλότερο χώρο, σε κοντέινερς ή σε στρατιωτικού τύπου εγκατάσταση, η απάντηση ήταν πως δεν χρειάζεται, καθώς σε μια εβδομάδα επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας. Δώδεκα μέρες μετά, ωστόσο, ο χώρος ακόμη καθαρίζεται, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις καταστροφές στον εξοπλισμό. "Έχουν καταστραφεί καρδιογράφοι και άλλα μηχανήματα, το ακτινολογικό θέλει έλεγχο. Μέχρι αρχεία έχουν πετιούνται, καθώς και αναλώσιμα".

Το Ιατρείο αλληλεγγύης

Θέλοντας να συνδράμουν υποστηρικτικά, καλύπτοντας κάποιες από τις ανάγκες που αντικειμενικά δεν μπορεί να καλύψει το Κέντρο Υγείας, και μέχρι αυτό να επαναλειτουργήσει, περισσότεροι από 25 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων από ολόκληρη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΙΝΚΥΝΚ και της ΟΕΝΓΕ και δήλωσαν διαθεσιμότητα να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης.

Η προσωρινή δομή στήθηκε στην πλατεία Συντριβανίου στο κέντρο του Παλαμά. Στεγάζεται σε δύο κοντέινερ και διαθέτει τρεις αίθουσες για: Παθολογικό - Ιατρικό, Χειρουργικό - Ορθοπαιδικό και Λοιμώδη. Αυτές τις μέρες παρέχουν τις υπηρεσίες τους δύο γιατροί από το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαϊας, με τη συνδρομή συναδέλφων τους από την Καρδίτσα, ενώ το πρόγραμμα για τη συνέχεια καταρτίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα.

Αναζητούνται αντιτετανικά εμβόλια και οροί

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει καταγραφή έλλειψη αντιτετανικών εμβολίων και ορών, γεγονός που αξιολογείται ως το πρόβλημα αιχμής αυτή τη στιγμή. "Κανονικά, όποιος μπαίνει στο σπίτι του να καθαρίσει σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να έχει και τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και να είναι εμβολιασμένος ενάντια στον τέτανο. Ήδη τις πρώτες μέρες μας έρχονται αρκετά περιστατικά με αμυχές, τραυματισμούς, που πρέπει να κάνουν αντιτετανικούς ορούς», επισημαίνει ο κ. Γάζος, προσθέτοντας πως "την Κυριακή εξαντλήθηκαν όλοι οι αντιτετανικοί οροί που είχαν τα φαρμακεία του Παλαμά. Καταγράφουμε το πρόβλημα και την έλλειψη, για να πιέσουμε να έρθουν αποθέματα".

Κάτοικος της περιοχής που την Κυριακή έψαχνε μάταια αντιτετανικό για συγγενικό της πρόσωπο που είχε τραύμα. "Κατά τα άλλα υγειονομική βόμβα λένε. Πώς καθαρίζουμε σ’ αυτή τη βρώμα, με τα μάτια; Κάνουμε όλοι τον σταυρό μας μην πάθουμε κάτι", έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο, ενώ άλλοι συγχωριανοί τους αναζητούσαν απεγνωσμένα συνεργεία βιολογικού καθαρισμού για τα σπίτια τους.

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του Ιατρείου, οι εθελοντές έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμούς, παροξύνσεις κάποιων χρόνιων νοσημάτων (καρδιολογικά, υπερτάσεις κ.ά.) αλλά και αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού. "Θα χρειαστεί να γίνει ένα screening στον πληθυσμό γιατί από ότι έχουμε καταλάβει υπάρχει έξαρση της διασποράς κορωνοϊού, τόσο λόγω του συνωστισμού στις μέρες που οι άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι σε κοινόχρηστους χώρους, όσο και γιατί μετά έρχονται σε επαφή, βοηθώντας ο ένας τον άλλον", σημειώνει.

Φόρτος στο νοσοκομείο

Ελλείψει μέσων για την παροχή επαρκούς φροντίδας, μοιραία το "άστεγο" Κέντρο Υγείας στο Γυμναστήριο παραπέμπει τα περιστατικά στο νοσοκομείο Καρδίτσας, που καλείται να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής κάλυψης του πληγωμένου νομού. Η προσέλευση στα ΤΕΠ και οι νοσηλείες, που αυξήθηκαν κατά 40% και 20% αντίστοιχα τις μέρες των απεγκλωβισμών, άρχισαν να αυξάνονται πάλι τις τελευταίες μέρες. Τη Δευτέρα νοσηλεύονταν 67 ασθενείς στην Παθολογική Κλινική, με την προσθήκη 7 επιπλέον κρεβατιών στους θαλάμους, καθώς η δυναμικότητά της είναι 60 κλινών.

Σε μήνυμά του προς του δημότες, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση της υποδοχής, ταξινόμησης και διανομής των ειδών διατροφής και υγιεινής που συλλέγονται, με εβδομαδιαίο πακέτο στήριξης για κάθε πολίτη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό