Για πρώτη φορά, περισσότεροι από ένας στους 10 ανθρώπους στην Ιαπωνία είναι πλέον ηλικίας 80 ετών και άνω.

Τα εθνικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 29,1% του πληθυσμού των 125 εκατομμυρίων είναι ηλικίας 65 ετών και άνω - ρεκόρ.

Η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο. Έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, ως ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,5% στην Ιταλία και 23,6% στη Φινλανδία, που κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στην Ιαπωνία, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να αποτελούν το 34,8% του πληθυσμού έως το 2040, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ποσοστό απασχόλησης ηλικιωμένων της χώρας είναι από τα υψηλότερα στις μεγάλες οικονομίες - οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω αποτελούν περισσότερο από το 13% του εθνικού εργατικού δυναμικού.

Αλλά αυτό ελάχιστα έχει κάνει για να ανακουφίσει το βάρος των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.

Η Ιαπωνία ενέκρινε έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, εν μέρει λόγω της αύξησης του κόστους κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων έχουν επίσης ελάχιστη επιτυχία εν μέσω του αυξανόμενου κόστους ζωής και των περιβόητων μεγάλων ωρών εργασίας.

Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Ιαπωνίας, αλλά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ιαπωνία.

Η χώρα εκτιμάται ότι είχε λιγότερα από 800.000 μωρά που γεννήθηκαν πέρυσι - ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία τον 19ο αιώνα.

Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος του να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων.

Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν διστακτικές σχετικά με την αποδοχή μεταναστών εργαζομένων ως λύση για την πτώση της γονιμότητας.

Άλλες χώρες της Ασίας αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις.

Πέρυσι, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα έχει αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια