Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο (real time) τις ελλείψεις φαρμάκων, δημιουργεί το υπουργείο Υγείας.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Στη σχετική διάταξη επισημαίνεται πως το σύστημα θα διαχειρίζεται η εταιρεία με την επωνυμία Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Ανώνυμη Εταιρεία.

Το ΗΣΠαΔιΦ δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του παρόντος.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά ανέρχονται σε 140, έναντι 127 τον περασμένο Ιούνιο και 139 τον Απρίλιο.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε δημιουργία εφαρμογής (app), στην οποία γιατρός και ασθενής θα βλέπουν την επάρκεια του συνταγογραφούμενου φαρμάκου, όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το υπουργείο Υγείας ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία το έργο της παρακολούθησης της αγοράς, προκειμένου να γίνονται παρεμβάσεις σε περιόδους ελλείψεων. Παράλληλα, ο ΕΟΦ συγκρότησε επιτροπή, η οποία θα διαμορφώσει λίστα με τα κρίσιμα φάρμακα, σύμφωνα με σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]