'Ερευνα του USC και USC Norris Comprehensive Cancer Center εντόπισε μεταλλάξεις σε 11 γονίδια που συνδέονται με επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Tα ευρήματα προέρχονται από τη μεγαλύτερη σε κλίμακα έρευνα στον καρκίνο του προστάτη που έχει μελετήσει τα εξώνια. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα 17.500 ασθενών με καρκίνο προστάτη.

Η έρευνα, στο JAMA Oncology, ανακάλυψε μεταλλάξεις που συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για πιο επιθετικό και πιο θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη, που δεν περιλαμβάνονται σε γονιδιακές εξετάσεις.

Συνδυάζοντας πληροφορίες από 18 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος ασθενών με καρκίνο προστάτη ευρωπαϊκής καταγωγής, 9.185 από τους οποίους είχαν επιθετική νόσο και 8.361 που δεν είχαν τέτοια και συνέκριναν τη συχνότητα των μεταλλάξεων στις 2 ομάδες.

Στο πρώτο στάδιο της έρευνας, οι επιστήμονες αλληλούχησαν ολόκληρη την ομάδα γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεΐνες σε σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων.

Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και εστίασαν σε υποομάδα 1.749 γονιδίων που είτε είχε φανεί προηγουμένως οτι συνδέονταν με τον καρκίνο είτε εμφανίστηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι αρχικά.

Αυτή η υποομάδα περιέλαβε σχεδόν 200 γονίδια που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA.

Tα 11 γονίδια που έχουν μεταλλάξεις που συνδέονται σημαντικά με τον επιθετικό καρκίνο προστάτη περιλαμβάνουν το BRCA2. Μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην έρευνα, επίσης εμφάνιζαν ορισμένοι ασθενείς χωρίς επιθετική νόσο.

Αυτό σημαίνει ότι μεταλλάξεις σε αυτούς, ενδεχομένως τους βάζουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο αργότερα ο καρκίνος τους να γίνει πιο προχωρημένος, σημείωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
JAMA Oncology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου