Πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών έχουν εντοπιστεί στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Η κατάσταση αυτή μεγαλώνει τις επόμενες εβδομάδες τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια, ιδίως του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σε αυτό ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, που αποτελούν βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023, με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιοχών αυτών, μαζί με οδηγίες για τη διαχείριση των κουνουπιών. Την εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - τα εξής:

"Ως απόκριση στην κρίση αυτή Δημόσιας Υγείας οι αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας οφείλουν να εκπονήσουν Σχέδιο Διαχείρισης κουνουπιών στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες".

Στην εγκύκλιο περιγράφονται μέτρα με βάση τον βαθμό κινδύνου, με την κλίμακα να ξεκινά από το "επίπεδο κινδύνου 1" και να καταλήγει στο "επίπεδο κινδύνου 3".

Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 1, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών.

Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 2, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες).

Σε περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3, προτείνεται εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) και ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV).

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά