Η ψυχοθεραπεία μπορεί ενδεχομένως να βοηθά ανθρώπους με ινομυαλγία στον έλεγχο του χρόνιου πόνου τους-και με τον καιρό να αλλάξουν το κύκλωμα επεξεργασίας του πόνου στον εγκέφαλο, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 8 συνεδρίες, ασθενείς με ινομυαλγία αισθάνονταν λιγότερο βάρος από τον πόνο τους και άλλα συμπτώματα της καθημερινότητας. Αυτό συνδεόταν εν μέρει με αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με αυτεπίγνωση και επεξεργασία του πόνου.

Eιδικοί τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα συμπτώματα ινομυαλγίας είναι στο μυαλό τους. Αλλά η ρίζα τους είναι στον εγκέφαλο. Ολοι οι πόνοι είναι στον εγκέφαλο και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αισθάνεται λιγότερο πόνο, δήλωσε ο Robert Edwards, του  Mass General Brigham in Boston.

Η ψυχοθεραπεία διδάσκει πώς να αλλάξουν οι άνθρωποι την ανταπόκριση στον πόνο.

Με αυτήν, άλλες θεραπείες που δοκιμάζουν, ενδεχομένως μπορούν να δράσουν καλύτερα επειδή οι αρνητικές σκέψεις δεν στέκουν ως εμπόδιο.

Για τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Arthritis & Rheumatology οι ερευνητές επέλεξαν  98 ασθενείς με ινομυαλγία (γυναίκες).

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Στη μια συμμετείχαν σε συνεδρία μια φορά την εβδομάδα για 8 εβδομάδες και στη δεύτερη έλαβαν εκπαίδευση για την ινομυαλγία. ‘Όλες οι ασθενείς συνέχισαν να λαμβάνουν φάρμακα που ήδη τους είχαν συνταγογραφηθεί.

Εως το τέλος της έρευνας και οι δυο ομάδες είχαν καλύτερη εικόνα και δήλωσαν ότι ο πόνος και άλλα συμπτώματα είχαν λιγότερο βάρος πάνω τους μέρα με την ημέρα.

Όμως, η ομάδα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είχε μεγαλύτερη βελτίωση και τα κέρδη προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από μείωση της καταστροφολογίας του πόνου (κύκλος αναμασήματος και άγχους που μπορεί να επιδεινώσει την εμπειρία του πόνου).

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπείας έχει τέτοια οφέλη. Το επιπλέον χαρακτηριστικό στην παρούσα έρευνα είναι ότι οι ασθενείς επίσης υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένη μαγνητική τομογραφία πριν και μετά την αγωγή.

Αυτές έδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είχαν βελτιώσεις στην καταστροφολογία πόνου που συνδέονταν με αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Πριν τη θεραπεία αυτές οι ασθενείς συνήθως έδειχναν αυξημένη συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτεπίγνωση- δηλαδή ήταν πολύ απορροφημένες με τη σκέψη του πόνου.

Μετά το τέλος των συνεδριών όμως, το υπερδραστήριο κύκλωμα ήταν πιο ήσυχο.

Ο Edwards δήλωσε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είχε σχεδιαστεί συγκεκριμένα για ανθρώπους με χρόνιο πόνο. Στόχευε να τους βοηθήσει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους για τα συμπτώματα και τους έμαθε στρατηγικές αντιμετώπισης για τον έλεγχο του πόνου τους.

Οι συνεδρίες διαρκούσαν 60-75 λεπτά και στη συνέχεια οι ασθενείς έπρεπε να εξασκήσουν τις τεχνικές στο σπίτι τους. Χρειαζόταν δουλειά και δεν υπήρχε άμεση ικανοποίηση. Όμως, όταν κάποιος μάθει τις τεχνικές θα τις έχει δια βίου, σημείωσαν οι ερευνητές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]