Η τεχνητά προκαλούμενη ορμονική στέρηση κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς λήψη χαπιού, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρήστριες του χαπιού. Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ προσδιόρισε τον βαθμό στον οποίο αυξάνονται οι αρνητικές επιδράσεις, το άγχος και τα ψυχολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια παύσης από το χάπι - και θέτει ερωτήματα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Στο κλασικό σχήμα των συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών μια περίοδος 21 ημερών ακολουθείται από ένα επταήμερο διάλειμμα από το χάπι. Αυτό οδηγεί σε ορμονική στέρηση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεση και την ψυχολογική ευεξία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Αυστρία, η ποσοστιαία επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης των χρηστών κατά τη διάρκεια της διακοπής του χαπιού - σε σχέση με την κατάστασή τους κατά τις ημέρες λήψης του χαπιού - είναι συγκρίσιμη με τη σχετική επιδείνωση της ψυχικής ευεξίας των γυναικών με φυσικό κύκλο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, σε σχέση με την κατάστασή τους στο δεύτερο μισό του κύκλου.

Από αυτό, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Isabel Noachtar από το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ συμπεραίνει ότι το κλασικό σχήμα λήψης αντισυλληπτικών θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς  η συνεχής χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού θα μπορούσε να συνδέεται με λιγότερες ψυχολογικές παρενέργειες. Η δημοσίευση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Network Open".

Σε μια μελέτη ελέγχου περιπτώσεων, η ομάδα της Noachtar εξέτασε 180 υγιείς γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών, συμπεριλαμβανομένων 120 μακροχρόνιων χρηστών του αντισυλληπτικού χαπιού (> 6 μήνες) και 60 γυναικών με φυσικό κύκλο που δεν είχαν λάβει κανένα ορμονικό αντισυλληπτικό τους τελευταίους έξι μήνες.

Με τη βοήθεια μιας υγειονομικής εξέτασης, ασκήσεων για τον έλεγχο της γνωστικής λειτουργίας και την αναγνώριση συναισθημάτων, καθώς και ερωτηματολογίων διάθεσης, οι ερευνητές προσδιόρισαν την κατάσταση των δοκιμαζόμενων - στην περίπτωση των γυναικών που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, μία φορά η καθεμία μεταξύ των ημερών 9 και 21 και μία φορά μεταξύ των ημερών 4 και 7 της διακοπής του χαπιού, και στην περίπτωση των γυναικών με φυσικό κύκλο, μία φορά κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (δεύτερο μισό του κύκλου, που αρχίζει μετά την ωορρηξία) όπως και μία φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Με την βοήθεια στατιστικών μοντέλων, οι ερευνητές υπολόγισαν την αύξηση των αρνητικών συναισθημάτων, του άγχους και των ψυχολογικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της φυσικής και της προκαλούμενης ορμονικής διακοπής.

Ωστόσο, η μελέτη δεν συνέκρινε την απόλυτη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των δύο ομάδων γυναικών που χρησιμοποιούσαν και δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, αλλά μόνο εντός της ίδιας ομάδας. Έτσι, δεν επιτρέπει μια δήλωση σχετικά με το αν το ψυχολογικό άγχος είναι πιο έντονο κατά τη διάρκεια της τεχνητά προκαλούμενης αιμορραγίας απόσυρσης ή της φυσικής εμμήνου ρύσεως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά