Στο μέλλον, η κάνναβη δεν θα αποτελεί πλέον ναρκωτικό φάρμακο (BtM) στην Γερμανία και θα μπορεί να αποκτηθεί νόμιμα για σκοπούς απόλαυσης και ψυχαγωγίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό με τον νόμο για την κάνναβη (CanG), τον οποίο το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε στις 16 Αυγούστου. Ωστόσο, ο νόμος πρέπει ακόμη να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο- και εδώ ισχύει ο περίφημος νόμος του Στρουκ, σύμφωνα με τον οποίο κανένας νόμος δεν φεύγει από το κοινοβούλιο με τον τρόπο που εισήχθη.

"Ένα πράγμα είναι βέβαιο: το νομοσχέδιο δεν θα περάσει ως έχει", προέβλεψε η Dr. Christiane Neubaur, διευθύνουσα σύμβουλος του Συνδέσμου Φαρμακείων που προμηθεύουν κάνναβη (VCA).

Μπορεί επίσης να υποτεθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διότι ορισμένα από τα ομόσπονδα κρατίδια υπό την ηγεσία της CDU/CSU έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αλλάξουν τον νόμο μέσω του κοινοβουλίου, και ει δυνατόν ακόμη και να τον σταματήσουν.

Όμως, το αν αυτό θα είναι δυνατό, δηλαδή αν ο νόμος θα χρειαστεί την έγκριση του ομοσπονδιακού συμβουλίου, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Ο δικηγόρος Dr. Jan Rasmus Ludwig δήλωσε ότι αν και θεωρεί τη συζήτηση για το ζήτημα αυτό πολύ συναρπαστική από νομικής άποψης, δεν πιστεύει ότι το CDU/CSU θα μπορέσει να επικρατήσει με το επιχείρημα ότι ο νόμος απαιτεί έγκριση.

Ασαφές το μελλοντικό καθεστώς χρήσης

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι θα είναι η κάνναβη μετά τη νομιμοποίηση: φάρμακο ή κάτι άλλο - και αν το δεύτερο, τι θα είναι; Η ABDA είχε ήδη υπογραμμίσει ρητά στη δήλωσή της σχετικά με το σχέδιο του CanG ότι η κάνναβη είναι φάρμακο από την άποψή της και απέρριψε τα σχέδια για ξεχωριστή ρύθμιση του χειρισμού της κάνναβης στο CanG παρακάμπτοντας τον νόμο περί φαρμάκων.

Ο Ludwig διευκρίνισε: "Εάν η κάνναβη δεν ήταν φάρμακο αλλά μέσο απόλαυσης και ψυχαγωγίας, τα φαρμακεία δεν θα μπορούσαν να την πωλούν. Για να τους επιτραπεί κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να αλλάξουν πολλά στο νόμο, μεταξύ άλλων στους κανονισμούς λειτουργίας των φαρμακείων".

Εάν τεθεί σε ισχύ ο σχεδιαζόμενος νόμος, η ιατρική κάνναβη δεν θα αποτελεί πλέον ναρκωτική ουσία, ωστόσο οι αντίστοιχες συνταγές θα πρέπει να εξακολουθούν να εγκρίνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες πριν αποζημιώσουν το κόστος. "Επί του παρόντος, το 60% των αιτήσεων απορρίπτεται και η τάση είναι προς ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό απόρριψης", ανέφερε η Neubaur, η οποία θεωρεί πιθανό ότι στο μέλλον οι γιατροί θα μπορούσαν να αποφύγουν την πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης και να συνταγογραφούν απλώς κάνναβη με ιδιωτική συνταγή, εάν δεν πρόκειται πλέον για BtM. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει τότε να πληρώνουν για το όλο θέμα από την τσέπη τους.

"Ήδη τώρα υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί γιατροί που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και γράφουν πολλές συνταγές", δήλωσε η φαρμακοποιός.

Εάν, μετά την κατάργηση του καθεστώτος της κάνναβης ως ναρκωτικής ουσίας, θα υπάρξει η "πλημμύρα των ιδιωτικών συνταγών" που προβλέπει, ένα πράγμα είναι σημαντικό για εκείνη: "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει υποβάθμιση της ποιότητας ή της περίθαλψης των ασθενών που πραγματικά χρειάζονται κάνναβη".

Πηγές:
Pharmazeutische Zeitung

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου