Παρέμβαση στη νέα πανδημία, που είναι η άνοια, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως θα υπάρξει παρέμβαση στο σοβαρό αυτό θέμα, σημειώνοντας πως στο τέλος του μήνα θα έρθει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του τραύματος.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ένα πρότυπο κέντρο για χημειοθεραπείες γυναικών με καρκίνο του μαστού ετοιμάζεται στο Έλενα Βενιζέλου, με την συμβολή μεγάλων χορηγιών.

Σε σχέση με το ΕΣΥ, ανέφερε πως στόχος είναι η διασύνδεση των νοσοκομείων, το ένα να συμπληρώνει το άλλο και όχι η συγχώνευση. Για τις διοικήσεις, είπε πως θα επιλέγονται με κριτήρια ικανότητας και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει αξιολόγηση.

Πρόσθεσε ότι θα προηγηθεί πρωτοβουλία για να μπει τάξη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις εφημερίες. Ανέφερε ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρχουν όλα τα στατιστικά δεδομένα για να δούμε τι μπορεί να γίνει για να στελεχωθεί ο μηχανισμός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι επόμενες πολιτικές αφορούν την συνολική ανασύνταξη του ΕΚΑΒ και την ίδρυση ενός δικτύου 17 μονάδων για εγκεφαλικά επεισόδια που αποτελούν μάστιγα για την χωρά. Όπως ανακοίνωσε, σε περίπου 12 μήνες θα λειτουργούν θα είναι στελεχωμένες όλες οι μονάδες, ενώ σε τρεις μήνες θα λειτουργούν πλήρως οι πρώτες πέντε μονάδες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές τις μέρες προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές, σε ένα μηνά θα προσληφθούν ακόμη δυο χιλιάδες για να καλυφθούν οι ανάγκες στα νοσοκομεία,  ενώ προβλέπονται άλλες έξι με εξίμιση χιλιάδες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές την νέα χρονιά.

Δήλωσε ακόμη ότι συζητείται ότι στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει μια διάταξη που αφορά τις λίστες των νοσοκομείων και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ώστε να υπάρχει μια κοινή λίστα για να ξέρουμε με ποιον τρόπο θα διανέμονται στα νοσοκομεία οι άνθρωποι που περιμένουν πολύ καιρό για χειρουργείο.

Σύντομα θα υπάρχουν λύσεις για τις λίστες χειρουργείων τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης  

Ερωτηθείς για τους χρόνιους πάσχοντες που στέκονται στις ουρές για τα φάρμακα τους, ανακοίνωσε οτι σήμερα ψηφίζεται διάταξη με την οποία τα φάρμακα θα πηγαίνουν με δαπάνες του Δημοσίου, στα σπίτια η στα νοσοκομεία που γίνεται η θεραπεία τους. Ανέφερε αυτό θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας