Ο Lung Cancer Europe (LuCE) σε συνεργασία με την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα  βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μαζί με 22 Οργανισμούς-Μέλη, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια δημόσια καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα που ξεκινά σήμερα και θα καλύψει τον μήνα Οκτώβριο. Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία του ελέγχου των βιοδεικτών για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γνωρίζεις ότι ο έλεγχος βιοδεικτών μπορεί να ωφελήσει το 20-30% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, εντοπίζοντας μεταβολές ή μεταλλάξεις εντός του όγκου τους;

Εάν ένας όγκος σου είναι θετικός σε έναν στοχεύσιμο βιοδείκτη, αυτό σου δίνει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και βοηθά στην κατάρτιση εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου μέσω  στοχευμένης θεραπείας, που συμβάλλει στη βέλτιστη έκβαση και στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.

Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα να είναι ενήμερα για τον έλεγχο βιοδεικτών.

Μην ξεχνάς, όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Η ακριβής διάγνωση της ασθένειας σου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη έκβαση της θεραπείας. Μην περιμένεις, κάνε τον Έλεγχο!

Η Anne-Marie Baird, Πρόεδρος του Lung Cancer Europe, αναφέρει: “Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πάντες για τη σημασία του ελέγχου βιοδεικτών για τον καρκίνο του πνεύμονα και να εργαστούμε για την ισότιμη πρόσβαση στον έλεγχο βιοδεικτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε όσοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.” 

Η καμπάνια Get Tested 2023 βασίζεται στις καμπάνιες Get Diagnosed 2022 και Get Checked 2021. Στόχος αυτής της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και όσων έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, σχετικά με τον έλεγχο βιοδεικτών.

Η ιστοσελίδα getchecked.eu είναι μια αξιόλογη πηγή ενημέρωσης διαθέσιμη στους Ευρωπαίους πολίτες σε 17 γλώσσες—Κροατικά, Δανέζικα, Ολλανδικά, Αγγλικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ουγγρικά, Ιταλικά, Νορβηγικά, Πολωνέζικα, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ισπανικά, Σουηδικά και Ουκρανικά.

Γιατί να εξεταστείς

Ο καρκίνος του πνεύμονα έχει ποσοστό θνησιμότητας άνω του 50% , επειδή πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης.[1]

Ο κόσμος συχνά δεν αναγνωρίζει τα συμπτώματα ή δεν γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο. Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν παρουσιάσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή είσαι εκτεθειμένος σε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου,μην περιμένεις άλλο! Μην αναβάλλεις τις εξετάσεις σου! Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί όχι μόνο να σώσει τη ζωή σου, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητά της.

Πώς μπορείς να εξεταστείς

Συζήτησε τα συμπτώματά σου με τον γιατρό σου, ο οποίος μπορεί να σε παραπέμψει σε κάποιον ειδικό. Ενδεχομένως να ζητήσουν τη διενέργεια εξετάσεων για καρκίνο του πνεύμονα.

Πού να απευθυνθείς για εξετάσεις 

Εάν έχεις τυχόν απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τις εξετάσεις, μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα μας Lung Cancer Europe, ή να επικοινωνήσεις με έναν από τους Οργανισμούς- Μέλη μας στη χώρα σου για πρόσθετες πληροφορίες και υποστήριξη.

Πού μπορείς να μάθεις περισσότερα 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, την αναγνώριση των συμπτωμάτων, τις εξετάσεις, τα στάδια, τις θεραπείες και τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, επισκέψου την ιστοσελίδα getchecked.eu.

Πώς μπορείς να συμμετάσχεις 

Επισκέψου το getchecked.eu και μάθε πώς θα βοηθήσεις εθελοντικά ή πώς θα μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία ή την ιστορία ενός αγαπημένου σου προσώπου.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δέσιμο μέσω τραύματος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Νομοσχέδιο για παράταση στις συμβάσεις των υγειονομικών - ΠΟΕΔΗΝ: Εμπαιγμός
Κέντρα Τραύματος και παιδικοί τραυματισμοί - Τι πρέπει να γίνει