Διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και μη αμυλούχα λαχανικά, είναι η καλύτερη συνταγή για τους μεσήλικες που προσπαθούν να διατηρήσουν υπό έλεγχο το βάρος τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Χαμηλές σε πρόσθετη ζάχαρη αλλά πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα τροφές θεωρούνται υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Δεν μπορούμε πούμε το ίδιο για τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα σακχαρούχα αναψυκτικά ή τα αμυλούχα λαχανικά. Τέτοιες τροφές είναι χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες που πιθανόν συμβάλλουν στη διεύρυνση της περιμέτρου μέσης την περίοδο που είναι συχνή η αύξηση βάρους.

Ο Yi Wan, του Harvard's T.H. Chan School of Public Health, δήλωσε οτι η ποσότητα και η πηγή των υδατανθράκων είναι ζωτικής σημασίας για τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους, ιδιαίτερα για ανθρώπους που ήδη έχουν υπερβάλλον.

Tα καλά νέα, δήλωσε ο Wan, είναι ότι η αλλαγή από υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας σε υψηλής, ενδεχομένως μπορεί να στηρίξει προσπάθειες για τον έλεγχο του βάρους και θα μπορούσε ακόμα να συμβάλλει στην αποφυγή του κινδύνου για διαβήτη, καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Tα ευρήματα προήλθαν από επισκόπηση 3 ερευνών μεταξύ 1986 και 2015.

Στις έρευνες συμμετείχαν 136.000 υγιείς άνθρωπο,ι 65 ετών και κάτω.

Οι ερευνητές εστίασαν στο διαχωρισμό μη αμυλούχων λαχανικών (μπρόκολο, μανιτάρια, αγγούρια, κουνουπίδι, σπανάκι) από αμυλούχα (αρακά, καλαμπόκι, πατάτες).

Διαπίστωσαν ότι κατά μέσον όρο οι συμμετέχοντες κέρδιζαν περισσότερα από 1,5 κιλό κάθε 4 χρόνια και 9 κιλά σε 24 χρόνια.

Η ομάδα παρατήρησε  οτι τα είδη τροφών που έτειναν να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου περισσότερο συνδέονταν με τη μεγαλύτερη αύξηση βάρους.

Η πρόσθεση 99 γρ. υδατανθράκων χαμηλής ποιότητας, όπως ζάχαρη η άμυλο στη διατροφή συνδέθηκε με επιπλέον 1-1,3 κιλά σε 4 χρόνια. Η πρόσθεση 9,44 γρ. ινών στη διατροφή καθημερνά συνέβαλε  σε λιγότερη αύξηση κατά 0,77 κιλά.

Η σχέση μεταξύ της ποιότητας υδατανθράκων και της αύξησης βάρους φάνηκε σε ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρους και παχύσαρκους αλλά ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε μεσήλικες άντρες και γυναίκες που ήδη πάλευαν με υπερβάλλον βάρος.

Η ομάδα τόνισε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ορισμένα είδη υδατανθράκων συμβάλλουν σε περισσότερη αύξηση βάρους, μόνο ότι υπάρχει σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου