Mία στις οκτώ γυναίκες στην Αυστρία θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό σημαίνει περίπου 5.600 νέες διαγνώσεις ετησίως.

Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο καλύτερο είναι το ποσοστό επιβίωσης σε βάθος πενταετίας, εξήγησε την σήμερα η Marija Balic από το LKH/University Hospital Graz σε συνέντευξη Τύπου της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead στη Βιέννη. Εκεί, με αφορμή τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο, υπογραμμίστηκε η σημασία των εξετάσεων έγκαιρης διάγνωσης και του αυτοελέγχου.

Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού και το στάδιο στο οποίο ανακαλύπτεται ο όγκος, η πρόγνωση ποικίλλει, ανέφερε η ογκολόγος. Ο λεγόμενος τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) "είναι η πιο απαιτητική και πιο δύσκολη μορφή που αντιμετωπίζεται".

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ιδιαίτερα σημαντική εδώ, είπε, και υπάρχουν σιγά-σιγά βελτιώσεις "επειδή μπορούμε να θεραπεύσουμε πολύ καλά σε πρώιμο στάδιο". Συνολικά, ένα ευρύ φάσμα νέων φαρμάκων και μορφών θεραπείας έχει καταστήσει δυνατή την προσθήκη αρκετών ετών επιβίωσης για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού τα τελευταία χρόνια.

Εκτός από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι μόνο έγκαιρη ανίχνευση και όχι "πραγματική" πρόληψη, ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του μαστού.

Παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η κατανάλωση αλκοόλ και η λίγη άσκηση, τόνισε η Balic. Σε αυτά προστίθενται η μεγαλύτερη ηλικία - το 80% των πασχόντων είναι άνω των 50 ετών - και η γενετική προδιάθεση.

Σχεδόν όλοι όσοι προσβάλλονται είναι γυναίκες (99%), αλλά και οι άνδρες πρέπει να ελέγχουν το στήθος τους, συμβούλευσε την ασθενή Christa Bleyer, η οποία έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αλλά και μεταστάσεις αρκετές φορές από το 2003, και στα δύο φύλα για έγκαιρη ανίχνευση. "Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα", δήλωσε η ίδια.

"Κάθε χρόνο, περίπου 70 άνδρες στην Αυστρία αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού", εξήγησε ο Christian Singer, επικεφαλής του Κέντρου Οικογενειακού Καρκίνου του Μαστού και των Ωοθηκών στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Στις γυναίκες, ωστόσο, είναι μακράν ο πιο συχνός καρκίνος. Το 10-15% των πασχόντων βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, για παράδειγμα με μεταστάσεις, όταν διαγιγνώσκονται για πρώτη φορά.

Αλλά και εδώ έχει σημειωθεί μια "απίστευτη εξέλιξη" τα τελευταία χρόνια με στοχευμένες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες και λιγότερες παρενέργειες. "Θα έχουμε ακόμη καλύτερα ποσοστά επιβίωσης", διαβεβαίωσε ο Singer.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) διαγιγνώσκεται περίπου στο 15 έως 20 % όλων των ασθενών. Ο TNBC τείνει να κάνει μεταστάσεις νωρίτερα και ως εκ τούτου έχει μικρότερο ποσοστό επιβίωσης. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέα φάρμακα, "γεγονός που έχει επίσης οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης αυτού του υποτύπου καρκινώματος του μαστού", τόνισε ο Bartsch.

Οι νοσηλεύτριες φροντίδας μαστού διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του μαστού, ειπώθηκε στην εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης στην αρχή της εβδομάδας. Η εκπαίδευση είναι μερικής απασχόλησης και αποτελεί μονοετή κύκλο μετεκπαίδευσης για εξειδικευμένο υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

"Προσφέρουμε συναισθηματική υποστήριξη, βοηθάμε στην υπέρβαση των φόβων και των αβεβαιοτήτων και παρέχουμε κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τη νόσο καθώς και τις θεραπευτικές επιλογές. Επιπλέον, βοηθάμε στο συντονισμό των ραντεβού με τον γιατρό, των θεραπευτικών μέτρων και υποστηρίζουμε τις ασθενείς στην τήρηση του προγράμματος φαρμακευτικής αγωγής", εξηγεί η νοσοκόμα φροντίδας μαστού Elisabeth Wiedermann.

"Όταν διαγιγνώσκεστε με καρκίνο του μαστού, χρειάζεστε κάποιον που να σας πιάνει, να σας ενημερώνει, να σας υποστηρίζει, να σας παρακινεί και να σας κρατάει το χέρι από καιρό σε καιρό", ανέφερε η Claudia Altmann-Pospischek, ασθενής με καρκίνο του μαστού με μετάσταση.

Οι Νοσηλεύτριες Φροντίδας Μαστού "βοηθούν εμάς τις ασθενείς να βρούμε το δρόμο μας μέσα στη ζούγκλα της θεραπείας, να μη χάσουμε τη δύναμη και το κουράγιο μας.

Είναι οι πρώτοι μας συνομιλητές αλλά και ικανοί λύτες προβλημάτων". Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι Νοσηλεύτριες Φροντίδας Μαστού λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο, καθώς και ψυχο-ογκολογικές, κοινωνικές, επικοινωνιακές και νοσηλευτικές δεξιότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου