Νέα έρευνα εντόπισε 12 γενετικές ποικιλομορφίες που ενδεχομένως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας.

Αυτά τα γονίδια, επίσης μπορεί ενδεχομένως να έχουν σχέση με σωματικά και ψυχικά θέματα υγείας, όπως ο χρόνιος πόνος, η ΔΕΠΥ, πνευμονικές παθήσεις και καρδιοπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των βιολογικών αιτίων της αυτοκτονίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 22 διαφορετικών πληθυσμών περιλαμβανομένων ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων.

Δεν ήταν ένα το γονίδιο που επηρέαζε τον κίνδυνο αλλά η σωρευτική επίδραση διαφόρων γονιδίων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 44.000 αποπειρών αυτοκτονίας και 915.000 ανθρώπων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Μετα-ανάλυση των ερευνών έδειξε γενετικές ποικιλομορφίες που συνδέονται με την απόπειρα αυτοκτονίας και οι ερευνητές στη συνέχεια τις συνέκριναν με προηγουμένως δημοσιευμένα γενετικά στοιχεία για 1.000 άλλα θέματα υγείας.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να εξετάσουν πώς ο γενετικός κίνδυνος για αυτοκτονία επικαλύπτει τον γενετικό κίνδυνο για κατάθλιψη, καρδιοπάθεια και πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου. Φάνηκε σημαντική επικάλυψη με παθήσεις ψυχικής υγείας και αρκετές σωματικές παθήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά το κάπνισμα και πνευμονικές νόσους.

Η Hilary Coon, δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με έναν από αυτούς τους παράγοντες υγείας έχει υψηλό κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο.

Η έρευνα δείχνει μόνο σχέση αλλά θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Πηγές:
American Journal of Psychiatry 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου