Η χοληστερόλη HDL ενδεχομένως μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινή όσο πίστευαν κάποτε ειδικοί, υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι το να έχει ένας ηλικιωμένος είτε υψηλά είτε χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης HDL, ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι το να διατηρείται η χοληστερόλη ΗDL εντός ορισμένου εύρους είναι σημαντικό για την καρδιαγγειακή υγεία και την υγεία του εγκεφάλου.

Η Erin Ferguson, του University of California San Francisco, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ HDL και άνοιας είναι πιο πολύπλοκη από ότι νομίζαμε προηγουμένως και ότι ενώ η ένταση της σχέσης είναι σχετικά μικρή είναι σημαντική.

Tα αποτελέσματα δείχνουν σχέση μεταξύ χοληστερόλης HDL και άνοιας αλλά δεν αποδεικνύουν ότι τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα προκαλούν απευθείας άνοια.

Η έρευνα περιέλαβε 184.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 70 έτη. ‘Οταν ξεκίνησε η μελέτη κανένας δεν είχε άνοια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνδυασμό ερευνών και ηλεκτρονικών αρχείων από το πρόγραμμα υγείας Kaiser Permanente Northern California για την παρακολούθηση των επιπέδων χοληστερόλης, τις συμπεριφορές υγείας και το αν κάποιος εμφάνισε άνοια σε 13 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα 25.000 άνθρωποι εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες με βάση τα επίπεδα HDL ‘Εγιναν προσαρμογές για άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια, διαβήτης και συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Το μέσο επίπεδο HDL στην έρευνα ήταν 53,7 mg/dL, εντός του συνιστώμενου εύρους των  40 mg/dL στους άντρες και των 50 mg/dL στις γυναίκες.

Άνθρωποι των οπαίων τα επίπεδα χοληστερόλης απείχαν πολύ από αυτά τα νούμερα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Άνθρωποι των οπαίων τα επίπεδα ήταν τουλάχιστον 65 mg/dL ήταν κατά 15% πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Αυτοί με τα χαμηλότερο — 11 έως 41 mg/dL — είχαν 7% αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τη μεσαία ομάδα.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ χοληστερόλης LDL και κινδύνου για άνοια.

Ειδικός δήλωσε ότι πολλή χοληστερόλη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, που ωθεί τον εγκέφαλο να παράγει αμυλοειδές.

Άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ γονιδίων που συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη HDL και αυτών που προδιαθέτουν κάποιον στην άνοια.

Οι δυο έρευνες δείχνουν ότι η χοληστερόλη HDL είναι πολύπλοκη και μια περιοχή έρευνας που χρειάζεται να κατανοηθεί καλύτερα.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου