Περίπου το 2% των ανθρώπων πάσχουν από ψωρίαση. Σε περίπτωση σοβαρής εκδήλωσης της νόσου, η θεραπεία πραγματοποιείται και με ιδιαίτερα αποτελεσματικά βιοτεχνολογικά φάρμακα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αυστριακών δερματολόγων, ωστόσο, δεν υπάρχει χρονική πίεση γι' αυτό. Ένα τέτοιο ειδικά αποτελεσματικό φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα tildrakizumab, λειτουργεί ανεξάρτητα από τη διάρκεια της νόσου.

Η επιστημονική μελέτη του Johannes Griss (Πανεπιστημιακό Τμήμα Δερματολογίας της ιατρικής σχολής της Βιέννης, AKH και των συν-συγγραφέων, μεταξύ των οποίων η Gudrun Ratzinger από την πανεπιστημιακή ιατρική σχολή του Innsbruck και ο Wolfgang Weger από την αντίστοιχη στο Graz, καθώς και ειδικοί από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Lübeck, της Ζυρίχης και της Badalona στην Ισπανία, δημοσιεύθηκε ως "Research Letter" στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού "Skin Health and Disease".

"Δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ερώτημα αν η πρώιμη συστηματική θεραπεία (φάρμακα που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό και δεν εφαρμόζονται μόνο τοπικά) έχει καλύτερο αποτέλεσμα στην ψωρίαση", έγραψαν οι ειδικοί.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τα βιοτεχνολογικά φάρμακα έφεραν επανάσταση στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης. Πρόκειται συχνά για μονοκλωνικά αντισώματα που παρεμβαίνουν ειδικά στις προφλεγμονώδεις ανοσολογικές διεργασίες. Για παράδειγμα, αναστέλλονται οι ανοσοαγγελιοφόροι όπως η ιντερλευκίνη-17Α, η ιντερλευκίνη-12/23 ή ο παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα. Με αυτά τα φάρμακα, είναι σχετικά συχνά δυνατό να επιτευχθεί ακόμη και πλήρης μείωση των συμπτωμάτων.

Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, πόσο νωρίς θα πρέπει να αρχίσει η εν λόγω θεραπεία. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να το ξεκαθαρίσουν αυτό για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης με το μονοκλωνικό αντίσωμα tildrakizumab μέσω μιας νέας ανάλυσης τριών κλινικών μελετών (δύο από αυτές διπλά τυφλές και με ομάδες εικονικού φαρμάκου).

Η δραστική ουσία είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στρέφεται κατά της ιντερλευκίνης -23. Αυτός ο ανοσολογικός αγγελιοφόρος βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών. Στις μελέτες που αξιολογήθηκαν στη νέα ανάλυση (reSURFACE 1 και 2 καθώς και μια τρίτη) αποδείχθηκε ότι, με τη θεραπεία μπορούσε να επιτευχθεί βελτίωση των συμπτωμάτων κατά τουλάχιστον 75 % σε ποσοστό άνω του 60 % έως και στα δύο τρίτα των ασθενών. Όταν χρησιμοποιήθηκε εικονικό φάρμακο, το ποσοστό αυτό ήταν χαμηλό μονοψήφιο.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των νέων δεδομένων από τους δερματολόγους ανάλογα με τη διάρκεια της νόσου των δοκιμαζόμενων ατόμων με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, η έναρξη της θεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα προφανώς δεν παίζει σημαντικό ρόλο: Με διάρκεια νόσου μικρότερη των πέντε ετών μέχρι τη θεραπεία με το βιοτεχνολογικό φάρμακο, το 72,6 ή το 75,9% των ασθενών πέτυχαν στις μελέτες βαθμολογία ψωρίασης (PASI) 3 ή λιγότερο. Η κλίμακα αυτή κυμαίνεται από το 0 έως το 72 και βασίζεται στο μέγεθος των δερματικών περιοχών που προσβάλλονται από την ψωρίαση και στη σοβαρότητα των δερματικών συμπτωμάτων.

Μια βαθμολογία μικρότερη από 10 ονομάζεται ήπια ψωρίαση. Όταν η θεραπεία ξεκίνησε μετά από διάρκεια νόσου πέντε έως δέκα ετών, το 63,5% ή ακόμη και το 73,4 % πέτυχε βαθμολογία PASI 3 ή λιγότερο, ανάλογα με τη μελέτη - όταν η νόσος διήρκεσε δέκα ή περισσότερα χρόνια, τα ποσοστά αυτά ήταν 62,4 και 67,8 %.

"Συνολικά, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση της διάρκειας της νόσου στα ποσοστά ανταπόκρισης με την tildrakizumab", έγραψαν οι δερματολόγοι.

Αυτό είναι επίσης αρκετά παρόμοιο με τη θεραπεία με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν την ιντερλευκίνη-23, που κάνει λόγο για μια στοχευμένη χρήση στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, αλλά μια θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα δεν φαίνεται να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Πηγές:
Skin Health and Disease

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια