Σε πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους, η κατανάλωση σταφυλιών για 16 εβδομάδες φάνηκε να βελτιώνει σημαντικούς δείκτες της υγείας των ματιών σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Food & Function και εξέτασε την επίδραση της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών σε βιοδείκτες της υγείας των ματιών.

Τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενες προκαταρκτικές έρευνες στις οποίες η κατανάλωση σταφυλιών φάνηκε να προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Ο  Dr. Jung Eun  Kim, δηλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει οτι η κατανάλωση σταφυλιών ωφελεί την υγεία των ματιών των ανθρώπων.

Πρόσθεσε, ότι τα σταφύλια είναι εύκολο και προσβάσιμο φρούτο που οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει όφελος σε ποσότητα μόλις 1,5 φλιτζανιού την ημέρα.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ο γηράσκων πληθυσμός έχει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικής νόσου και προβλημάτων όρασης.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να καταστείλουν τη δημιουργία προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης  (AGEs), με πιθανά οφέλη στον αμφιβληστροειδή, όπως βελτίωση στην οπτική πυκνότητα της χρωστικής του αμφιβληστροειδή. Τα σταφύλια είναι φυτική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Στην έρευνα, 34 άνθρωποι κατανάλωναν είτε σταφύλια (1 ½ φλιτζάνι ημερησίως) είτε placebo για 16 εβδομάδες.

Οσοι έτρωγαν σταφύλια είχαν σημαντική αύξηση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής του αμφιβληστροειδή, της αντιοξειδωτική; ικανότητα ;πλάσματος και του συνολικού περιεχομένου σε φαινόλες έναντι της άλλης ομάδας. Οσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είχαν σημαντική αύξηση στα βλαβερά AGEs, όπως μετρήθηκαν στο δέρμα.

 

Πηγές:
Food & Function

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός κινδύνου η 21χρονη που μαχαιρώθηκε στην Ερμού
Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας
Μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ