Τα παιδιά εφήβων και νεαρών γυναικών με ιστορικό καρκίνου έχουν υψηλότερο κίνδυνο για γενετικά ελαττώματα σύμφωνα με νέα έρευνα του UTHealth Houston.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Caitlin C. Murphy, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά ελαττώματα σε 6.882 παιδιά 12 μηνών και κάτω, γυναικών 15-39 ετών την ώρα της διάγνωσης, μεταξύ 1999 και 2015.Τα συνήθη είδη καρκίνου ήταν θυρεοειδούς  (28,9%), λέμφωμα (12,5%), και καρκίνος μαστού  (10,7%), και ποσοστό 24% υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία.

Γενικά ο κίνδυνος γενετικού ελαττώματος ήταν υψηλότερος σε παιδιά γυναικών με ιστορικό καρκίνου (6,0%) έναντι παιδιών γυναικών χωρίς καρκίνο (4,8%), αν και ήταν σπάνιος και στις δυο ομάδες.

Υπήρχε επίσης αυξημένος κίνδυνος για συγκεκριμένα είδη ελαττωμάτων στα παιδιά γυναικών με ιστορικό καρκίνου, όπως στο αυτί και στο μάτι (1,39 φορές πιο πιθανό), στην καρδιά και στο κυκλοφορικό (1,32 φορές πιο πιθανό), στο ουρογεννητικό
 (1,38 φορές πιο πιθανό) και μυοσκελετικά ελαττώματα (1,37 φορές).

Aν και τα γενετικά ελαττώματα είναι σπάνια, η Murphy δήλωσε ότι νέες γυναίκες που αποφασίζουν για εγκυμοσύνη και προγεννητική περίθαλψη θα πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλες συμβουλές και επιτήρηση. Η εξέταση των παιδιών για γενετικά ελαττώματα θα πρέπει επίσης να δίνει ευκαιρία για στοχευμένη πρόληψη, δήλωσε.

Πρόσθεσε, ότι τώρα πολλές έρευνες δείχνουν σχέσεις μεταξύ καρκίνου και γενετικών ελαττωμάτων. Παιδιά με γενετικά ελαττώματα επίσης έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο. Οσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς συνδέονται μεταξύ τους τόσο μπορούμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες πρόληψης, σημείωσε.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου