Ο καρκίνος του δέρματος προκαλεί μεγαλύτερο αριθμό παγκόσμιων θανάτων από μελάνωμα, έδειξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο European Academy of Dermatology and Venerology (EADV) Congress 2023.

Ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν καταγράφεται επαρκώς και ότι η πραγματική επίδραση της νόσου ενδεχομένως είναι ακόμα μεγαλύτερη από την υπολογισθείσα.

Ο καθηγητής Thierry Passeron, δήλωσε ότι αν και ο καρκίνος του δέρματος είναι λιγότερο πιθανό να είναι μοιραίος σε σύγκριση με το μελάνωμα, η εμφάνιση του είναι υψηλότερη. Το 2020, ευθυνόταν για το 78% όλων των περιστατικών καρκίνου στο δέρμα οδηγώντας σε πάνω από

63.700 θανάτους. Το μελάνωμα υπολογίζεται ότι προκάλεσε 57.000 θανάτους το ίδιο έτος. Η σημαντικά υψηλότερη εμφάνιση του καρκίνου στο δέρμα έχει επομένως οδηγήσει σε πιο σημαντική, γενικά, επίπτωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν και συγκεκριμένες ομάδες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο, όπως όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων και όσους πάσχουν από μελαγχρωματική ξηροδερμία.

Η έρευνα, που χρησιμοποίησε στοιχεία από το World Health Organization International Agency for Research on Cancer, ανακάλυψε υψηλή εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα σε ανθρώπους ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας και ηλικιωμένους στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ιταλία.

Όμως, ακόμα και χώρες με μεγάλο ποσοστό σκούρου φαινότυπου δεν ήταν άτρωτες στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του δέρματος, όπως έδειξαν οι 11.281 καταγεγραμμένοι θάνατοι στην Αφρική.

Ο καθηγητής Passeron σημείωσε ότι πρέπει να λάβουμε το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο το μελάνωμα που μπορεί να είναι μοιραίο αλλά και ο καρκίνος του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, επομένως πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι σταματούμε την εξέλιξη της νόσου το νωρίτερο δυνατό, για να σωθούν ζωές, κατέληξε ο καθηγητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη