Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) με τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη.

Στη συνάντηση στο Υπουργείο παραβρέθηκαν δια ζώσης εκ μέρους της ΠΟΑμΣΚΠ η πρόεδρος κ. Μόιρα Τζίτζικα και ο Αντιπρόεδρος κ. Μάριος Παχτσαλίδης ενώ μέσω διαδικτύου συμμετείχαν και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας.

Η ΠΟΑμΣΚΠ κατέθεσε Υπόμνημα στον Υπουργό με τα κυριότερα ζητήματα των Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στα θέματα:

  1. Αποδέσμευση των ποσοστών αναπηρίας στη διαχείριση των ασθενών με ΠΣ σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή τους σε μαγνητικές τομογραφίες και σε φάρμακα.
  2. Δημιουργία και λειτουργία του Μητρώου Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση.
  3. Στελέχωση Νευρολογικών Κλινικών με εξειδικευμένο προσωπικό στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.
  4. Διευκρινήσεις για τη  νέα διαδικασία παραλαβής ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού κόστους).
  5. Επάρκεια λειτουργίας Μαγνητικών Τομογράφων Πανελλαδικά.
  6. Θέματα Αποκατάστασης – Λειτουργία Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ).

Ο Υπουργός  ανέφερε πως το Μητρώο Ασθενών με ΠΣ θα λάβει προτεραιότητα. Δήλωσε επίσης πως εξετάζονται τρόποι ώστε τα ευαίσθητα φάρμακα υψηλού κόστους να φτάνουν στον ασθενή χωρίς ταλαιπωρία. Έπειτα σημείωσε στην ατζέντα του, για να εξετάσει με το επιτελείο του, το ζήτημα της συμμετοχής των ασθενών σε φάρμακα και εξετάσεις που απαιτούνται για τη διαχείριση της νόσου. Τέλος, η στελέχωση των Περιφερειακών νοσοκομείων με εξειδικευμένο προσωπικό αποτελεί και στόχο του Υπουργείου και θα προβεί σε προσλήψεις με το νέο έτος.

H ΠΟΑμΣΚΠ ελπίζει στη στενή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας και το Επιτελείο του προκειμένου να επιλυθούν το συντομότερο τα ζητήματα ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου