Η νέα κατευθυντήρια οδηγία για την πρόληψη των γαστρεντερικών λοιμώξεων περιλαμβάνει το τακτικό πλύσιμο των χεριών ως απλό και αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της σημερινής απότομης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Οι λοιμώξεις αυτού του τύπου μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιους εμετούς - διάρροια σχεδόν χωρίς προειδοποίηση. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των δηλωτέων λοιμωδών νοσημάτων, ενημερώνει η Γερμανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας, Πεπτικών και Μεταβολικών Νοσημάτων (DGVS).

Αφορμή για το δελτίο τύπου ήταν η Διεθνής Ημέρα Πλύσης Χεριών που ήταν στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την DGVS, το τακτικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί βασικό μέρος των γενικών κανόνων υγιεινής για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αυστηροί κανόνες υγιεινής και επαφής είχαν οδηγήσει προσωρινά σε μείωση της επίπτωσης των μεταδοτικών λοιμώξεων από άτομο σε άτομο.

Τώρα που η πανδημία έχει τελειώσει, το τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα πρέπει να διατηρηθεί ως απλό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη των λοιμώξεων. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια.

Γενικοί κανόνες υγιεινής

(πηγή:BZgA)

  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ιδίως όταν επιστρέφετε στο σπίτι, μετά την τουαλέτα, μετά το φύσημα της μύτης σας, πριν από το φαγητό και όταν έρχεστε σε επαφή με άρρωστα άτομα.
  • Πλένετε τα χέρια σας για 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Μην χρησιμοποιείτε πολύ λίγο σαπούνι. Τα αντιβακτηριδιακά πρόσθετα είναι περιττά σε μη ιατρικούς χώρους. Μην ξεχνάτε τους αντίχειρες και τα νύχια σας.
  • Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.
  • Όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, γυρίστε αλλού και κρατήστε ένα μαντήλι ή την αγκαλιά του χεριού σας μπροστά από το στόμα και τη μύτη σας.
  • Αερίζετε τακτικά.
  • Τα άτομα που κινδυνεύουν από σοβαρή πορεία λοίμωξης θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα σε πιθανές καταστάσεις λοίμωξης.
  • Τα άτομα με σημάδια ασθένειας θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι να γίνουν καλά. Για επαφές που δεν μπορούν να αποφευχθούν, τα άρρωστα άτομα πρέπει να φορούν μάσκα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου