Πολλές γυναίκες που νόσησαν από καρκίνο μαστού λαμβάνουν Αναστολείς της Αρωματάσης μετά την αγωγή για τον καρκίνο για να αποφύγουν υποτροπή. Νέα έρευνα υπέδειξε ότι αυτά τα φάρμακα ενδεχομένως είναι λιγότερο αποτελεσματικά  στις παχύσαρκες.

Σε σύγκριση με επιζήσασες φυσιολογικού βάρους, οι παχύσαρκες είχαν 18% περισσότερε πιθανότητες υποτροπής ακόμα και όταν λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης και ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος σε όσες  είχαν νοσογόνο παχυσαρκία.

Ο Sixten Harborg, του Aarhus University Hospital στη Δανία, δήλωσε ότι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, που αντιμετωπίζονται με αναστολείς αρωματάσης έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου.

Όμως, πρόσθεσε ότι η αγωγή με αναστολείς αρωματάσης είναι η προτιμώμενη για αυτή την ομάδα ασθενών και μειώνει το ποσοστό υποτροπής (σε αυτή την ομάδα).

Ο ερευνητής σημείωσε ότι η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει την απόκριση στην αγωγή κατά του καρκίνου, όπως και ότι αλλάζει τον μεταβολισμό των φαρμάκων και την κατανομή.

Τα λιπώδη κύτταρα αποθηκεύουν οιστρογόνα και οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερο λιπώδη ιστό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι
αναστολείς αρωματάσης είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην καταστολή των οιστρογόνων σε αυτές τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 13.230 γυναικών που επέζησαν από καρκίνο μαστού και είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και λάμβαναν αναστολείς αρωματάσης για αποφυγή υποτροπής.

Σημειώθηκαν 1.587 υποτροπές στο διάστημα των 6 ετών παρακολούθησης. Γυναίκες που ήταν παχύσαρκες ή πολύ παχύσαρκες και αντιμετωπίστηκαν με αναστολείς αρωματάσης ήταν πιο πιθανό να έχουν υποτροπή του καρκίνου έναντι των υπόλοιπων γυναικών φυσιολογικού βάρους.

Γυναίκες που ήταν υπέρβαρες αλλά όχι παχύσαρκες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής, αλλά τα αποτελέσματα δεν θεωρήθηκαν στατιστικά σημαντικά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου