Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά ενδεχομένως μπορούν να προσφέρουν προστασία, στην υπέρταση, αλλά ερευνητές έχουν περιορισμένη κατανόηση του γιατί ο σχηματισμός του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να τη ρυθμίσει.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο mSystems προσθέτει 2 νέα στελέχη στη λίστα των πιθανών αντιυπερτασικών προβιοτικών.

Σε πειράματα που έγιναν σε υπερτασικούς ποντικούς, η αγωγή με δυο προβιοτικά, Bifidobacterium lactis και Lactobacillus rhamnosus, επέστρεψε την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν για 16 εβδομάδες πώς αυτά τα προβιοτικά άλλαζαν το εντερικό μικροβίωμα των ποντικών, εντοπίζοντας συγκεκριμένα μικρόβια και μεταβολικές οδούς που ενδεχομένως μπορούν να εξηγήσουν την προστατευτική δράση.

Ο  Jun Li, του City University of Hong Kong, δήλωσε ότι αυξανόμενες ενδείξεις στηρίζουν την αντιυπερτασική δράση των προβιοτικών, σε πειράματα in vitro και in vivo.

Οι ερευνητές δοκίμασαν 2 στελέχη προβιοτικών σε ποντικούς που εμφάνισαν υπέρταση μετά την κατανάλωση νερού με φρουκτόζη.

Για 16 εβδομάδες μετρούσαν την πίεση των ζώων κάθε 4 εβδομάδες.

Διαπίστωσαν ότι ποντικοί που ταΐστηκαν με φρουκτόζη και έλαβαν κάποιο από τα δυο προβιοτικά είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση από αυτά που έλαβαν υψηλή φρουκτόζη χωρίς προβιοτικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές μεταξύ των τιμών αρτηριακής πίεσης σε ποντικούς που ταΐστηκαν με φρουκτόζη και έλαβαν προβιοτικά και ποντικών που έπιναν μόνο νερό. Αυτό υποδεικνύει ότι παρεμβάσεις με προβιοτικά θα μπορούν να διατηρούν την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατροφή με πολλή φρουκτόζη στους ποντικούς οδήγησε σε αύξηση των Bacteroidetes και μείωση των Firmicutes βακτηρίων. Όμως, η αγωγή με προβιοτικά επέστρεψε αυτούς τους πληθυσμούς σε αυτούς της ομάδας ελέγχου.

Η ανάλυση εντόπισε νέες μικροβιακές υπογραφές που συνδέονται με την πίεση. Αυξημένα επίπεδα Lawsonia και Pyrolobus βακτηρίων και μειωμένα επίπεδα Alistipes και Alloprevotella, συνδέονταν με χαμηλότερη πίεση.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγάλη κλινική δοκιμή για να εξετάσουν αν η προστασία των προβιοτικών εκτείνεται και στους ανθρώπους με υπέρταση. Σημείωσαν ότι τα προβιοτικά αποτελούν υποσχόμενη οδό στην προληπτική ιατρική.

 

Πηγές:
mSystems

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά