Ένα πενταετές ερευνητικό έργο, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", αναμένεται να κάνει δυνατή την "υγιέστερη γήρανση".

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και το Τιρόλο ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια γερνούσαν υγιέστερα και καλύτερα μετά από θεραπευτική πρόσβαση στα κύτταρά τους. "Το επόμενο βήμα είναι να μεταφέρουμε τα ευρήματα αυτά στους ανθρώπους και να τα υποστηρίξουμε με νέες μελέτες", δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων - APA  ο Τζόελ Ράιλι από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.

Ωστόσο, ο Ράιλι εξήγησε ότι σημαντικά ευρήματα, τα οποία είναι θεμελιώδη για περαιτέρω έρευνα, έχουν ήδη γίνει στον τομέα των "κοιμισμένων κυττάρων" και των κυττάρων που υφίστανται "κυτταρικό θάνατο" (απόπτωση). "Μέχρι τώρα γινόταν σαφής διάκριση μεταξύ των κοιμώμενων κυττάρων και εκείνων που έχουν υποστεί κυτταρικό θάνατο", υπογράμμισε ο επιστήμονας, ο οποίος συμμετείχε επίσης στη μελέτη.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα "κοιμώμενα κύτταρα" - δηλαδή τα κύτταρα που δεν διαιρούνται πλέον, αλλά - σε αντίθεση με τα "νεκρά" κύτταρα - παραμένουν ωστόσο στο σώμα, υφίστανται επίσης "μερικό κυτταρικό θάνατο".

Ακριβώς αυτά τα "αδρανή" κύτταρα, τα οποία εξακολουθούν να είναι ενεργά και να παράγουν διάφορα μόρια και μπορούν έτσι να προκαλέσουν φλεγμονή, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό και έτσι αποδεδειγμένα επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, εξήγησε ο Ράιλι.

Τελικά οι επιστήμονες παρέμειναν στη διαπίστωση ότι τα "αδρανή κύτταρα" υφίστανται επίσης μερικό κυτταρικό θάνατο και μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία, είπε. "Διαπιστώσαμε ότι αυτός ο αποκλεισμός ήταν σε θέση να σταματήσει τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να γερνούν πολύ καλύτερα ".

Αυτό το "σταμάτημα" επιτεύχθηκε με ένα πρωτότυπο ενός φαρμάκου που βρίσκεται ακόμη "σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης", ανέφερε ο ερευνητής: "Επομένως, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να εγκριθούν πραγματικά τέτοια φάρμακα για τους ασθενείς".

Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί τώρα είναι ήδη "ελπιδοφόρα". Μετά τις απαραίτητες κλινικές μελέτες, ο στόχος και η ιδανική περίπτωση θα ήταν "απλά ένα δισκίο που θα μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς", το οποίο θα μπλοκάρει στη συνέχεια την περιγραφόμενη διαδικασία σε "αδρανή κύτταρα", εξέφρασε την ελπίδα του ο επιστήμονας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου