Η Bluebird και η Lonza τροποποίησαν πρόσφατα το συμβόλαιο παραγωγής των δύο γονιδιακών θεραπειών της πρώτης για δεύτερη φορά από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία το καλοκαίρι του 2016. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Lonza συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή των θεραπειών της Bluebird (betibeglogene autotemcel και elivaldogene autotemcel).

Επιπλέον, οι εταίροι αναθεώρησαν τον προγραμματισμό των προμηθειών, ενώ υπήρξαν αλλαγές και στη δομή πληρωμών της συμφωνίας που έχουν «σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τους επιχειρηματικούς στόχους της Βluebird.

Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2016, η Lonza συμφώνησε να παράγει τις παραπάνω θεραπείες στις εγκαταστάσεις της στο Χιούστον.

Μετά την αποχώρησή της από την Ευρώπη το 2021, η Βluebird κέρδισε διαδοχικές εγκρίσεις στις ΗΠΑ για τα betibeglogene autotemcel και elivaldogene autotemcel το 2022.

Τον Αύγουστο του 2022, ο FDA ενέκρινε τη betibeglogene autotemcel ως μια εφάπαξ θεραπεία βήτα θαλασσαιμίας, την οποία η Βluebird κυκλοφόρησε με τιμή 2,8 εκατ. δολ. ανά ασθενή.

Περίπου ένα μήνα αργότερα, η Bluebird έσπασε το δικό της ρεκόρ τιμολόγησης όταν η elivaldogene autotemcel που αφορά τη σπάνια νευρολογική διαταραχή της εγκεφαλικής αδρεναλευκοδυστροφίας, κέρδισε την υποστήριξη του FDA. Η εταιρεία τιμολόγησε αυτή τη γονιδιακή θεραπεία στα 3 εκατ. δολ. ανά θεραπεία.

Η εταιρεία πέρυσι απομάκρυνε το 30% του εργατικού της δυναμικού για να μειώσει το κόστος και, τον Ιανουάριο, πούλησε μετοχές για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, κατοχυρώνοντας έτσι τη λειτουργία της μέχρι το τέλος του 2024.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εταιρεία ελπίζει ότι οι πωλήσεις από τα φάρμακα θα μπορέσουν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία εργάζεται για να λάβει έγκριση για τη γονιδιακή θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής νόσου lovo-cel. Η υποβολή στο FDA πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις