Περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, για κίνδυνο της υγείας των παιδιών και των εφήβων.

"Η Meta χρησιμοποιεί ισχυρές και άνευ προηγουμένου τεχνολογίες για να προσελκύσει και να παγιδεύσει παιδιά και νέους με σκοπό το κέρδος", αναφέρθηκε στην αγωγή που κατατέθηκε την χθες στην Καλιφόρνια.

Οι πολιτείες κατηγορούν την εταιρεία ότι σχεδιάζει τις διαδικτυακές υπηρεσίες της "με χειραγωγικό τρόπο που προκαλεί στα παιδιά εθισμό, ενώ χάνουν την αυτοεκτίμησή τους". "Η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων φτάνει σε αρνητικά ρεκόρ και γι' αυτό ευθύνονται οι διαδικτυακές υπηρεσίες", επισήμανε η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Letitia James.

Η Meta παραπλάνησε τους χρήστες σχετικά με τους "σημαντικούς κινδύνους" των διαδικτυακών υπηρεσιών της, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία εκμεταλλευόταν τους νέους επειδή το επιχειρηματικό της μοντέλο βασιζόταν στο να περνούν οι νέοι όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες, παρόλο που αυτό ήταν επιζήμιο για την υγεία τους.

Η αγωγή ζητά από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να υποχρεώσει τη Meta να σταματήσει τις "τακτικές χειραγώγησης", και να καταβάλει μεγάλο πρόστιμο καθώς και αποζημίωση.

Η Meta, από την πλευρά της, εξέφρασε την "απογοήτευσή" της για την αγωγή.

"Συμμεριζόμαστε τη δέσμευση των γενικών εισαγγελέων για την παροχή ασφαλών και θετικών διαδικτυακών εμπειριών για τους νέους", δήλωσε η εταιρεία, επισημαίνοντας "περισσότερα από 30 μέτρα για την υποστήριξη των νέων και των οικογενειών τους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]