Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορούν να έχουν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σε ανάλυση πληροφοριών ενηλίκων με καρκίνο στο παχύ έντερο, ασθενείς που επίσης είχαν διαβήτη -ιδιαίτερα αυτοί με επιπλοκές διαβήτη- είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο Kuo‐Liong Chien, του National Taiwan University, εξέτασε στοιχεία που καταγράφηκαν μεταξύ 2007 και 2015 στο Taiwan Cancer Registry Database.

Η ανάλυση περιέλαβε 59.202 ανθρώπους με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου  I–III, που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου.

Μεταξύ αυτών των ασθενών 9.448 εμφάνισαν υποτροπή καρκίνου και 21.031πέθαναν από οποιοδήποτε αίτιο κατά την περίοδο μελέτης.

Σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς διαβήτη, όσοι είχαν διαβήτη χωρίς επιπλοκές αντιμετώπιζαν ελάχιστα υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια ή από καρκίνο, ενώ αυτοί με επιπλοκές στον διαβήτη είχαν 85% υψηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο και 41% υψηλότερες για θάνατο από καρκίνο. Οι σχέσεις ήταν πιο έντονες στις γυναίκες και σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου αρχικού σταδίου.

Επίσης, σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη, ασθενείς με διαβήτη και επιπλοκές ή χωρίς είχαν 10–11% υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο CANCER.

Πηγές:
CANCER.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας