Κάποιες μέρες στραβώνουν αναπάντεχα. Κάποιες άλλες ξεκινούν με κακή διάθεση, το νιώθουμε με το που σηκωθούμε από το κρεβάτι. "Σήμερα δεν θα είναι πολύ καλά", θα μουρμουρίσουμε και παρ' όλα αυτά θα συνεχίσουμε την ημέρα μας. Για εκείνες τις ημέρες, όμως, που η κακή διάθεση (ή τα κακά νέα) μας αφήνουν έξτρα ευάλωτους, αυτές είναι μερικές συμβουλές για να κάνουμε μια μικρή επανεκκίνηση.

Πέντε λεπτά διάλειμμα για αναγνώριση

Αναγνώριση των συναισθημάτων μας, δηλαδή. Εκτός και αν το άγχος ή η θλίψη βασίζονται σε κάτι πολύ προφανές (π.χ. λάβαμε ένα τηλεφώνημα ότι κάτι συνέβη σε αγαπημένο μας πρόσωπο), είναι πάντα χρήσιμο σε πρώτο στάδιο να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που νιώθουμε, όπως και να καταλάβουμε από πού προέρχεται.

Λίγη κίνηση άμεσα

Αν είστε φορτισμένοι συναισθηματικά, λίγο περπάτημα θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Πάρτε βαθιές αναπνοές μέχρι να καθαρίσει η σκέψη σας. Η κακή διάθεση πολλές φορές γίνεται χειρότερη επειδή χανόμαστε μέσα στο στρες μας και δεν μπορούμε να βρούμε τη διέξοδο. Μια μικρή βόλτα για να καθαρίσουμε το μυαλό μας θα κάνει αυτή τη διέξοδο πιο φανερή.

Κάντε κάτι που σας αρέσει

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερό σας χρόνο εκείνη την ημέρα για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί και σας χαλαρώνει. Από το να δείτε την αγαπημένη σας ταινία μέχρι να διαβάσετε λίγο ή να κάνετε μερικά σκίτσα σε χαρτί, όλα αυτά θα μπορέσουν να σας ηρεμήσουν - και να βάλουν λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας που δεν είναι αφιερωμένος στο άγχος.

Ασκήσεις αναπνοής

Ακούγεται σαν συμβουλή που θα έδινε κάποιος σε παιδί, και αυτό την κάνει να ακούγεται άκρως ενοχλητική. Το ξέρουμε και συγγνώμη για αυτό. Αλλά είναι μια συμβουλή που λειτουργεί. Πάρτε μια βαθιά ανάσα για 3 δευτερόλεπτα, κρατήστε τον αέρα για 1 δευτερόλεπτο και εκπνεύστε για άλλα 3. Επαναλάβετε για λίγα λεπτά και σύντομα θα νιώσετε λίγη χαλάρωση.

Μιλήστε με αγαπημένα σας πρόσωπα

Μερικές φορές, αυτό που χρειαζόμαστε για να απαλύνουμε μια πολύ δύσκολη μέρα είναι να πούμε τον πόνο μας σε ένα άτομο που μας καταλαβαίνει. Είτε το κάνουμε για να ζητήσουμε συμβουλή, γνώμη ή απλώς για να ξεσπάσουμε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Νιώθουμε λίγο από το φορτίο να έχει φύγει από πάνω μας. Και ίσως η εξιστόρηση της ημέρας μας να μας βοηθήσει να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια σειρά.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές