Τα άτομα με διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο μπορούν ασυνείδητα να σωματοποιήσουν τα όνειρά τους και να βλάψουν τον εαυτό τους ή το άτομο που βρίσκεται δίπλα τους στο κρεβάτι με βίαιες κινήσεις. Αυτό ονομάζεται "απομονωμένη διαταραχή συμπεριφοράς στον ύπνο REM" (iRBD) και θεωρείται επίσης προάγγελος ασθενειών του νευρικού συστήματος.

Αυστριακοί ερευνητές ανέπτυξαν τώρα ένα αξιόπιστο διαγνωστικό εργαλείο γι' αυτήν που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα το Αυστριακό Επιστημονικό Ταμείο FWF.

Στην περίπτωση της iRBD, οι μύες δεν αναστέλλονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM όπως στους υγιείς ανθρώπους. "Στους ασθενείς με iRBD, βλέπουμε πολλές γρήγορες συσπάσεις στα πόδια και τα χέρια. Εκτελούν επίσης ακολουθίες κινήσεων που δίνουν την εντύπωση ότι αντιδρούν στα όνειρά τους ενώ είναι ξαπλωμένοι", λέει η Birgit Högl, επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής του Ύπνου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα "μερικές φορές οι σύντροφοί τους στο κρεβάτι να ξυπνούν με πρησμένα χείλη ή μαυρισμένο μάτι". Μπορούν επίσης να τραυματιστούν αν πέσουν από το κρεβάτι, για παράδειγμα.

Η νευρολόγος θεωρεί ότι ένας στους εκατό ανθρώπους πάσχει από iRBD - άνδρες και γυναίκες, κυρίως ηλικιωμένοι. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή πολλοί από τους πάσχοντες δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους.

Τα ύποπτα περιστατικά πρέπει επί του παρόντος να περιμένουν πολύ καιρό για μια εξέταση, επειδή τέτοιες διαταραχές του ύπνου μπορούν να διαγνωστούν αξιόπιστα μόνο σε κέντρα ύπνου, κάτι που είναι χρονοβόρο και απαιτεί πολύ προσωπικό.

Σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το FWF, η Högl, η ομάδα της και ειδικοί από το Αυστριακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (AIT) ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό εργαλείο που συνδυάζει μια ειδική κάμερα, η οποία χρησιμοποιείται επίσης σε κονσόλες παιχνιδιών, με τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση των κινήσεων που σχετίζονται με την iRBD.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέθοδος που παρουσίασαν στο περιοδικό "European Journal of Neurology" είναι τόσο ακριβής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πράξη στο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ, οι επιστήμονες θέλουν τώρα να βελτιώσουν το σύστημα, ώστε να μπορεί να αποδίδει ποια από τα δεδομένα των κινήσεων προέρχονται από τις φάσεις του ύπνου REM. Επιπλέον, πρόκειται να γίνει μικρότερο και άρα κινητό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "αυτοματοποιημένο εργαστήριο ύπνου για το σπίτι" σε προληπτικές εξετάσεις σε επίπεδο πληθυσμού.

Επειδή η iRBD είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους και ειδικούς δείκτες θανάτου νευρικών κυττάρων, η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική, τονίζουν οι ερευνητές.

"Το 90% των ασθενών με iRBD αναπτύσσουν μια νευροεκφυλιστική νόσο, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια με σωμάτια Lewy ή η πολυσυστηματική ατροφία", λέει ο Högl.

Εάν η νόσος ανιχνευθεί έγκαιρα, όχι μόνο μπορούν να ανακουφιστούν τα συμπτώματα της iRBD με φάρμακα, αλλά μπορούν επίσης να επιβραδυνθούν οι νευροεκφυλιστικές διαδικασίες με τα νεοαναπτυχθέντα φάρμακα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αρτηριακή υπέρταση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Ποιες ώρες κυκλοφορούν περισσότερο τα έντομα [μελέτη]
8 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας