Νέα έρευνα αποκάλυψε νέες ενδείξεις ότι κάποια μορφή συνείδησης είναι παρούσα ακόμα και από τη γέννηση- ενδεχομένως και στην κύηση.

Οι ερευνητές του Monash University, του University of Tübingen, του University of Minnesota και του Trinity College Dublin, αναφέρουν ότι η έρευνά τους έχει σημαντικές κλινικές, ηθικές και δυνητικά νομικές προεκτάσεις.

Πιστεύουν ότι έως την ώρα της γέννησης, ο εγκέφαλος ενός εμβρύου μπορεί να είναι ικανός για συνειδητές εμπειρίες που μπορούν να έχουν αποτύπωμα διαρκείας στην αναπτυσσόμενη αίσθηση εαυτού του και στην κατανόηση του περιβάλλοντός του.

Σε ενηλίκους, ορισμένοι δείκτες από απεικονιστικές εξετάσεις είναι ικανοί να δείξουν την ύπαρξη συνείδησης έναντι της απουσίας της.

Με τη  νέα έρευνα είναι η πρώτη φορά που επισκόπηση τέτοιων δεικτών σε μωρά πραγματοποιήθηκε, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της συνείδησης.

Η Lorina Naci, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα νεογνά μπορούν να ενσωματώσουν αισθητηριακές και αναπτυσσόμενες νοητικές αποκρίσεις σε συνειδητές εμπειρίες, για να κατανοήσουν τις πράξεις άλλων και να σχεδιάσουν τις αντιδράσεις τους.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Trends in Cognitive Sciences.

Πηγές:
Trends in Cognitive Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου