Νέα έρευνα του University of British Columbia αποκάλυψε άμεση σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων ινσουλίνης-συχνών σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2- και  καρκίνου στο πάγκρεας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, δίνει τις πρώτες λεπτομερείς εξηγήσεις της αιτίας που οι άνθρωποι με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας.

Η έρευνα δείχνει ότι υπερβάλλοντα επίπεδα ινσουλίνης υπερδιεγείρουν τα κυψελοειδή κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν πεπτικά υγρά.

Αυτή η υπερδιέγερση οδηγεί σε φλεγμονή, που μετατρέπει αυτά τα κύτταρα σε προκαρκινικά.

Ο Dr. James Johnson, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης των επιπέδων ινσουλίνης εντός υγιούς εύρους.

Η έρευνα εστίασε στο αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος.

Η Dr. Anni Zhang, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η υπερινσουλιναιμία, απευθείας συμβάλλει στην έναρξη του καρκίνου στο πάγκρεας μέσω των υποδοχέων ινσουλίνης στα κυψελοειδή κύτταρα.

Πρόσθεσε, ότι ο μηχανισμός εμπλέκει αυξημένη παραγωγή πεπτικών ενζύμων οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή του παγκρέατος.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ινσουλίνης στα κυψελοειδή κύτταρα του παγκρέατος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ινσουλίνη υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία αυτών των κυττάρων στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων που διασπούν τροφές πλούσιες σε λιπαρά, αλλά σε υψηλά επίπεδα η αυξημένη δράση της μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή του παγκρέατος και την ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά