Οι τρίχες στο κεφάλι μας πέφτουν συνεχώς και αντικαθίστανται. Η τριχοφυΐα ελέγχεται από μια σειρά ορμονών και οποιαδήποτε αλλαγή στην ισορροπία τους μπορεί να επηρεάσει πόσο γρήγορα χάνονται και μεγαλώνουν. Όταν είστε έγκυος, τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, είναι υψηλά. Το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ανάπτυξης. Μεγαλώνει ένα μωρό αλλά εντείνει επίσης την κυκλοφορία, αναπτύσσει πλακούντα και πολλαπλασιάζει τους γαλακτοφόρους πόρους στους μαστούς.

Αυτή η ανάπτυξη επεκτείνεται... και στα μαλλιά σας. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης και πιθανώς τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης, έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη τριχόπτωση και περισσότερη τριχοφυΐα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά και υγιή από ποτέ.

Τι γίνεται όμως μετά τον τοκετό;

Μετά την εγκυμοσύνη, όταν το σώμα δεν είναι πλέον υπεύθυνο για τη στήριξη του μωρού, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται αρκετά απότομα. Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης έχει ως αποτέλεσμα φυσική απώλεια μαλλιών. Τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τον τοκετό, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσετε μεγάλες ποσότητες των μαλλιών σας. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει το μέγεθος αυτής της απώλειας, και τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη σε 6-12 μήνες.

Αν και είναι φυσιολογικό να χάνετε μαλλιά τους μήνες μετά τον τοκετό, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό που απαιτούν να λάβετε μέτρα:

Θυρεοειδίτιδα

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό και ελέγχει το μεταβολισμό του σώματος. Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται επιλόχειος θυρεοειδίτιδα όπου ο αδένας παρουσιάζει φλεγμονή μετά τον τοκετό. Αυτή η κατάσταση, η οποία επηρεάζει περίπου επτά γυναίκες μετά τον τοκετό σε κάθε εκατό, προκαλεί τον αδένα να γίνει αρχικά υπερδραστήριος και να παράγει πάρα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες. Η υπερβολική τριχόπτωση είναι σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας. Άλλα συμπτώματα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς περιλαμβάνουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα άγχους και απώλεια βάρους. Ο θυρεοειδής στη συνέχεια υπολειτουργεί με συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους ή δυσκοιλιότητα.

Έλλειψη σιδήρου

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα κοινό σύμπτωμα χαμηλών επιπέδων σιδήρου. Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή μετά τον τοκετό. Η εγκυμοσύνη μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου σας και η αιμορραγία κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό τα μειώνει ακόμα περισσότερο. Ακόμα και ο θηλασμός μπορεί να τα μειώσει. Τα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια κατά την προσπάθεια και χλωμό δέρμα. Αν η απώλεια μαλλιών σας συνοδεύεται από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Στρες

Ένα καινούριο μωρό είναι μια ανεξάντλητη πηγή άγχους για τους γονείς, και τεράστια αλλαγή στην ζωή. Είναι πιθανό η τριχόπτωσή σας να είναι μια έντονη αντίδραση του σώματος στο στρες - και είναι μάλιστα από τις περιπτώσεις που τα μαλλιά σας θα αρχίσουν να εμφανίζονται σύντομα μόλις αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Το στρες είναι επίσης πιο πιθανό να σας οδηγήσει σε μια αρκετά πιο σπάνια απόκριση, την τριχοτιλλομανία - την ανεξέλεγκτη ανάγκη, δηλαδή, να παίζετε και να τραβάτε τα μαλλιά σας. Η τριχοτιλλομανία μπορεί να καταστρέψει τους θύλακες της τρίχας, αλλά ακόμα πιο σοβαρά αποτελεί μία μορφή (έστω και λιγότερο επικίνδυνου) αυτοτραυματισμού που καλό είναι να τεθεί υπό έλεγχο.

Συμβουλές πρόληψης της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

Είναι φυσιολογικό να χάνετε μερικά από τα μαλλιά της εγκυμοσύνης σας καθώς οι ορμόνες αναπροσαρμόζονται μετά τον τοκετό. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε ορισμένες από τις άλλες καταστάσεις που επιδεινώνουν την τριχόπτωση κάνοντας τα εξής:

*Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή γεμάτη φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

*Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως κόκκινο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ρεβίθια, ξηρούς καρπούς και σπόρους

*Χρησιμοποιήστε συμπλήρωμα σιδήρου αν το κρίνει κατάλληλο ο γιατρός σας

*Αποφύγετε το τσάι ή τον καφέ μετά τα γεύματά σας, καθώς μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο

*Καταναλώστε τροφές ή ποτά που περιέχουν βιταμίνη C με την πλούσια σε σίδηρο τροφή σας, όπως χυμό πορτοκαλιού ή λάχανο, καθώς αυτό θα ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου

*Αποφύγετε να καταστρέψετε τα μαλλιά σας με τη θερμότητα, όπως με πιστολάκι ή ισιωτικό μαλλιών

*Αποφύγετε τις σφιχτές αλογοουρές που μπορεί να σπάσουν τις υγιείς τρίχες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]