Νέα έρευνα του University of Cincinnati, έδειξε ότι η καθημερνή κατανάλωση φραουλών θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας σε ορισμένους πληθυσμούς μέσης ηλικίας.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 30 υπέρβαροι μεταξύ 50-65 ετών, με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Σε διάστημα 12 εβδομάδων ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν από μούρα κάθε είδους εκτός από καθημερινό πακέτο συμπληρώματος σε σκόνη που ανεμείγνυαν με νερό και κατανάλωναν με το πρωινό τους. Μισοί έλαβαν σκόνη που περιείχε το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού φραουλών ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν placebo.

Δόθηκαν τεστ στους συμμετέχοντες, που μετρούσαν ορισμένες νοητικές ικανότητες, όπως μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης παρακολουθήθηκε η διαθέσή τους, η ένταση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και μεταβολικά στοιχεία.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα της σκόνης φράουλας είχε μειωμένες παρεμβολές μνήμης, που συμβαδίζουν με τη γενική βελτίωση της εκτελεστικής ικανότητας.

Η ομάδα που κατανάλωνε φράουλες είχε επίσης σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αγωγή με φράουλες ενδεχομένως μπορεί να βελτίωσε τη νοητική λειτουργία περιορίζοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrients.

Πηγές:
Nutrients.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]