Νέες στοχευμένες θεραπείες κατά των καρκινικών κυττάρων είναι πλέον διαθέσιμες για την πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, ανέφεραν γιατροί στη Βιέννη. Πριν από τη θεραπεία, λοιπόν, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ποιες αλλαγές στα κύτταρα προκαλούν την κακοήθη εξέλιξη και πορεία. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί η εν λόγω μορφή καρκίνου στη συνέχεια να προληφθεί στοχευμένα.

Περίπου 5.000 άτομα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του πνεύμονα στην Αυστρία, εξήγησε ο Maximilian Hochmair από το πνευμονο-ογκολογικό εξωτερικό ιατρείο της κλινικής Floridsdorf στη Βιέννη.

Η συχνότητα μειώνεται ελαφρώς στους άνδρες και αυξάνεται στις γυναίκες. Κάθε χρόνο, 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο.

"Τα περισσότερα καρκινώματα του πνεύμονα προκαλούνται από το κάπνισμα", λέει η Gabriela Kornek, ιατρική διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης (AKH). Οι άνθρωποι θα πρέπει επομένως να το σταματήσουν, ή ακόμα καλύτερα να μην το ξεκινήσουν, προστατεύοντας παράλληλα και τους μη καπνιστές.

Σύμφωνα με τον Hochmair, οι παθολόγοι βρίσκουν μεταλλάξεις σχεδόν στα δύο τρίτα των πασχόντων από καρκίνο του πνέυμονα, όταν εξετάζουν τον καρκινικό ιστό.

Οι δραστικές ουσίες μπορούν στη συνέχεια να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. "Οι ασθενείς επωφελούνται σαφώς από τις στοχευμένες θεραπείες", εξηγεί.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες που δημοσιεύονται σε ιατρικά συνέδρια και σε εξειδικευμένα περιοδικά, το "συνολικό ποσοστό επιβίωσής" τους είναι υψηλότερο. Τέτοιες θεραπείες χρησιμοποιούνται "μαζικά" κυρίως στα αρχικά στάδια της νόσου και συχνά εμποδίζουν την επιστροφή της, για παράδειγμα μετά από χειρουργική επέμβαση.

Η ανοσοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει ο καρκίνος του πνεύμονα στα αρχικά του στάδια, ανέφερε η Barbara Kiesewetter από το Κλινικό Τμήμα Ογκολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου = και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης.

Αυτό περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων. "Η χημειοθεραπεία εξακολουθεί επίσης να είναι πολύ σημαντική", δήλωσε η Kiesewetter. Σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι πλέον πολύ πιο ανεκτή χάρη στην καλύτερη διαχείριση των παρενεργειών.

Οι ανοσοθεραπείες μπορούν συχνά να διεξάγονται στην ημερήσια νοσηλεία σε κλινική, πράγμα που σημαίνει ότι ο ασθενεής δεν χρειάζεται πλέον να νοσηλευθεί για μέρες. Οι στοχευμένες θεραπείες είναι συχνά διαθέσιμες και σε μορφή δισκίων, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται στο σπίτι.

Στη χειρουργική, οι τεχνικές εξελίξεις συχνά επιτρέπουν ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, λέει ο Thomas Klikovits από το τμήμα θωρακοχειρουργικής της κλινικής Floridsdorf.

Μετά από επιτυχή χημειο-ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μερικές φορές δεν απομένει ίχνος από τον όγκο για να αφαιρεθεί χειρουργικά. Σε πολλούς ασθενείς, δεν ανευρίσκεται εν τέλει κανένα ζωντανό καρκινικό κύτταρο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]