Η επικοινωνία σύνθετων επιστημονικών θεμάτων και η ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση του επιστημονικού σκεπτικισμού, ιδίως μεταξύ των νεαρών επισκεπτών - αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι της έκθεσης για τα μικρόβια που εγκαινιάστηκε χθες στο Τεχνικό Μουσείο της Βιέννης. Στο πλαίσιο της εστίασης που διαρκεί πέντε εβδομάδες, θα "ξανασκεφτούν" συχνές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας της CoViD με την χρήση επτά παραδειγμάτων.

Η έκθεση που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από την Αυστριακή Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (PHARMIG), με τίτλο " Εξερεύνηση του αόρατου. Τα μικρόβια ως καλλιτέχνες της γρήγορης αλλαγής", η έμφαση δίνεται επίσης στην ευελιξία των μικροοργανισμών, λέει ο γενικός διευθυντής του τεχνικού μουσείου της Βιέννης, Peter Aufreiter: από την επιτυχημένη ιστορία της εξάλειψης της ευλογιάς μέχρι τις αβεβαιότητες σχετικά με τον HPV και τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Εκτός από τις διαφορές, τα χαρακτηριστικά όλων των ασθενειών, όπως η μολυσματική οδός, η αναπαραγωγή των ιών στο σώμα ή τα συμπτώματα, οργανώθηκαν συστηματικά σε επτά στύλους. "Αυτές οι επτά αναπαραστατικές στήλες βρίσκονται στο επίκεντρο της εστίασης στη φαρμακολογία", δήλωσε ο Aufreiter. Μπορείτε να τα δείτε στο TMW μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και θα "περιπλανηθούν" στα ομόσπονδα αυστριακά κρατίδια.

Ο υπουργός Υγείας Johannes Rauch (Πράσινοι) ευχήθηκε στην έκθεση πολλούς επισκέπτες, τόσο στο TMW όσο και στη συνέχεια στα ομόσπονδα κρατίδια, καθώς θα συμβάλει στην καταπολέμηση του "μεγαλύτερου εχθρού της πολιτικής υγείας, της αντιεπιστημονικότητας και των θεωριών συνωμοσίας".

Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην επιστήμη και στο "πώς αυτή δημιουργεί γνώση" στον σημερινό κόσμο, προκειμένου να σταματήσει η "προοδευτική αποβλάκωση" και να καταστεί έτσι δυνατή η καταπολέμηση της κρίσης της υγείας και του κλίματος.

Το διαδραστικό μέρος της έκθεσης αποτελείται από σχολικά εργαστήρια, τα οποία προσφέρονται δωρεάν. Οι μαθητές μπορούν να πειραματιστούν εκεί σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με εργαστήριο, δήλωσε στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Franziska Mühlbacher, επικεφαλής του τμήματος μεταφοράς γνώσης στο TMW.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται "μακιγιάζ" που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι για να προσομοιωθούν αλυσίδες μόλυνσης με επάλειψη στα χέρια των μαθητών. Αφού σφίξει ο ένας το χέρι του άλλου έντονα, η αποστολή τους είναι να βρουν στο μικροσκόπιο ποιος από αυτούς ήταν ο "ασθενής μηδέν".

Όποιος χάσει φέτος την πενθήμερη εκθεσιακή περίοδο, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία του χρόνου: "Θέλουμε να καθιερώσουμε τις Εβδομάδες Φαρμάκου κάθε χρόνο από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου", δήλωσε στο APA ο Aufreiter. Το επόμενο έτος, το θέμα θα παραμείνει το ίδιο, ενώ στη συνέχεια το σχέδιο είναι να προετοιμαστεί μια νέα εστίαση στον ευρύ τομέα της φαρμακολογίας σε συνεργασία με την PHARMIG για το 2025.

Η μόνιμη έκθεση "Καθημερινή ζωή" στο TMW έχει επίσης διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει μια εικόνα της ιστορίας της ανακάλυψης των μικροβίων και των επακόλουθων εξελίξεων στην ιατρική τεχνολογία. Σύμφωνα με τον Aufreiter, θέματα όπως η βακτηριολογία και επεισόδια από την ιστορία του επιστημονικού σκεπτικισμού έχουν ενσωματωθεί στον τομέα της υγιεινής.

Η εστίαση στους ιούς δεν είναι η μόνη νέα προσθήκη στο Τεχνικό Μουσείο: το "minTi", ο εκθεσιακός χώρος για παιδιά ηλικίας ενάμιση έως πέντε ετών, επανασχεδιάστηκε με το σύνθημα "Εξερευνήστε, θαυμάστε και κινηθείτε" και άνοιξε την προπερασμένη εβδομάδα.

Σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον, το επίκεντρο είναι ο πειραματισμός με το θέμα της "κίνησης", για παράδειγμα στο πλαίσιο ενός "εργοταξίου" - που περιλαμβάνει μαλακά δομικά στοιχεία και έναν γερανό.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, ο ανοιχτός χώρος έχει ως στόχο να προσφέρει εμπειρίες που συνδέονται στενά με τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου