Η φροντίδα άλλων ανθρώπων συνδέεται με χαμηλότερη θνησιμότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Geriatrics Society.

Η Prachi P. Chavan, του  University at Buffalo-SUNY στη Νέα Υόρκη, εξέτασε τη σχέση φροντίδας και θνησιμότητας σε ομάδα 158.987 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών  50 έως 79 ετών. Η θνησιμότητα παρακολουθήθηκε ως τον Μάρτιο 2019.

Συνολικά, το 40,7% ανέφεραν ότι φρόντιζαν άλλους. (1993 -1998). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια 17, 5 ετών γυναίκες που φρόντιζαν άλλους είχαν σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια έναντι όσων δεν φρόντιζαν.

Δεν φάνηκε διαφορά στην αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ φροντίδας και θνησιμότητας από όλα τα αίτια, ανάλογα με τη συχνότητα φροντίδας ή με την κατηγοριοποίηση κατά ηλικία, φυλή, συμπτώματα κατάθλιψης και αισιοδοξία.

Υπήρχε αντίστροφη συσχέτιση για τη φροντίδα με καρδιαγγειακή νόσο και τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα προστίθεται στις υπάρχουσες λίγες έρευνες για το αποτέλεσμα στη θνησιμότητα όσον αφορά γυναίκες που φροντίζουν άλλους και υποστηρίζει την έννοια ότι η φροντίδα άλλων (με καλή ενημέρωση) ενδεχομένως μπορεί να συνδέεται με τη μακροζωία.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου