Ερευνητές του University of California, ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν εξέταση αίματος που θα μπορούσε να εντοπίζει πόσο γρήγορα θα μπορούσε να εξελιχθεί η πολλαπλή σκλήρυνση σε έναν άνθρωπο.

Εξετάσεις αίματος που έδειχναν  αυξημένα επίπεδα του Nfl,  "βιοδείκτη'' που υποδεικνύει νευρική βλάβη, φάνηκε να προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια επιδείνωση των συμπτωμάτων πολλαπλής σκλήρυνσης τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο Dr. Ahmed Abdelhak, δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχεδιασμό της αγωγής.

Εξήγησε ότι αυτή η αύξηση του NfL έως 2 χρόνια πριν φανούν σημάδια επιδείνωσης της αναπηρίας αντιπροσωπεύει παράθυρο όπου παρεμβάσεις ενδεχομένως προλαμβάνουν την επιδείνωση.

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν την κλίμακα Expanded Disability Status Scale για να παρακολουθήσουν πόσο γρήγορα εξελίσσονταν τα συμπτώματα σε ομάδα 1.900 ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια.

Tα ευρήματα υπογράμμισαν τη μη προβλεψιμότητα της εξέλιξης της πάθησης. Στην ομάδα, 570 άνθρωποι είχαν σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων ενώ η νόσος παρέμενε σχετικά σταθερή σε διάστημα 10 ετών.

Εξετάσεις αίματος που στόχευαν το Nfl φάνηκε να προβλέπουν σε ποιον θα εξελισσόταν ή όχι η πάθηση.

Αυξημένα επίπεδα NfL συνδέονταν με έως 91% υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας με υποτροπή περίπου ένα χρόνο αργότερα και έως 49% υψηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας χωρίς υποτροπή σχεδόν 2 χρόνια αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology.

Πηγές:
JAMA Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο