Ο θυρεοειδής μας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργεί σωστά. Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε αρκετό ιώδιο μέσω του αλατιού, καθώς  ούτως ή άλλως το χρειαζόμαστε σε πολύ μικρές ποσότητες. Παρ' όλα αυτά, για ένα άτομο που ακολουθεί διατροφή χαμηλή σε αλάτι, αυτό μπορεί να γίνει λίγο πιο δύσκολο.

Αυτές είναι μερικές τροφές που θα ενισχύσουν την υγεία του θυρεοειδούς σας, καθώς και μερικές τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε.

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κατά μέσο όρο 85 mcg ιωδίου ανά φλιτζάνι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στα ζώα χορηγούνται συμπληρώματα ιωδίου και η διαδικασία αρμέγματος περιλαμβάνει καθαριστικά με βάση το ιώδιο. Το απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή — μπορεί να αποτελεί περίπου το 50% της ημερήσιας πρόσληψης ιωδίου.

Brazil nuts

Τα Brazil nuts περιέχουν ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς: το σελήνιο. Το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μακροχρόνιας βλάβης του θυρεοειδούς σε άτομα με σχετικά προβλήματα, όπως η νόσος του Hashimoto και η νόσος του Graves, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2013 στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

Γάλα

Ενα φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών θα καλύψει περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας σε ιώδιο. Μια άλλη καλή ιδέα: Επιλέξτε ένα ποτήρι γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Health Sciences διαπίστωσε ότι τα άτομα με υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ήταν πιο πιθανό να έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D.

Κοτόπουλο και μοσχάρι

Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό για τον θυρεοειδή σας - το σώμα σας τον χρειάζεται για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Η λήψη πολύ λίγου ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Trichology.

Ψάρια και όστρακα

Το ιώδιο βρίσκεται στο θαλασσινό νερό, συνεπώς είναι λογικό τα θαλασσινά να είναι καλές πηγές του. Κατά γενικό κανόνα, τα οστρακοειδή όπως ο αστακός και οι γαρίδες, είναι καλές πηγές ιωδίου. Μόλις 4 ή 5 γαρίδες περιέχουν περίπου το 10% της συνιστώμενης πρόσληψης. Τα οστρακοειδή μπορούν επίσης να είναι επίσης καλή πηγή ψευδαργύρου.

Αυγά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 16% της καθημερινής σας ανάγκης σε ιώδιο —και το 20% του καθημερινού σεληνίου που χρειάζεστε—καθιστώντας τα αυγά υπερτροφή για τον θυρεοειδή.

Μούρα

Η καλύτερη δίαιτα για τον θυρεοειδή σας απαιτεί περισσότερα από ιώδιο, σελήνιο και βιταμίνη D. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι επίσης καλά για τον θυρεοειδή σας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Biomedicine & Pharmacotherapy, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Τα μούρα όλων των ειδών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε φυτικές ίνες, χωρίς μεγάλες ποσότητες σακχάρων.

Τρόφιμα προς περιορισμό

Ορισμένες τροφές, γενικά δεν συνιστώνται για την υγεία του θυρεοειδούς. Αυτές περιλαμβάνουν κατά βάση επεξεργασμένα τρόφιμα και fast food. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες αλατιού, καθώς και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά τα οποία θα βλάψουν την υγεία σας και θα αυξήσουν τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων. Ακόμα χειρότερα, αυτό το έξτρα αλάτι δεν θα μας προσφέρει μάλλον περισσότερο ιώδιο, καθώς οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν ιωδιούχο αλάτι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου