Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το να προσθέσει κάποιος τη λογοτεχνία στη ζωή του- και συγκεκριμένα την ποίηση- μπορεί να τον προστατεύσει από τη μοναξιά.

Ερευνητές του University of Plymouth ανακάλυψαν ότι το διάβασμα, το γράψιμο ή το μοίρασμα ποίησης μπορεί να συμβάλλει ώστε να αντιμετωπίσουν άνθρωποι αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης και να μειωθεί το άγχος ή οι καταθλιπτικές τους σκέψεις.

Η έρευνα αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς που μοιράστηκαν, συζήτησαν ή έγραψαν ποίηση ως τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 είχαν εμφανώς θετική επίδραση στην ευεξία τους.

Οι ερευνητές ρώτησαν τη γνώμη 400 ανθρώπων. Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι η ποίηση φάνηκε βοηθητική για ανθρώπους με συχνά συμπτώματα ψυχικής υγείας, ενώ ωφέλησε και όσους υπέφεραν από θλίψη.

Η έρευνα περιέλαβε εγγεγραμμένους χρήστες συγκεκριμένης  ιστοσελίδας ποίησης στην οποία οι χρήστες διάβαζαν και μοιράζονταν ποιήματα κατά την πανδημία.

Πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το να διαβάζουν ή να γράφουν ποίηση τους βοήθησε να ρυθμίσουν τα αισθήματα μοναξιάς ή απομόνωσης. Σε επιπλέον 50% η ποίηση τους βοήθησε με αισθήματα άγχους και κατάθλιψης που εμφάνιζαν.

Πάνω από το ένα τρίτο  (34%), αισθάνθηκαν ότι η ενασχόληση με το site, τους βοήθησε να μειώσουν το άγχος τους και το 24 % δήλωσαν ότι τους βοήθησε να αισθανθούν ότι μπορούν καλύτερα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Ακόμα ένα 17% δήλωσαν ότι μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν θέματα διαχείρισης πένθους, ενώ το 16% ανέφεραν ότι το site τους βοήθησε με συνεχιζόμενα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Ο κύριος ερευνητής, καθηγητής Anthony Caleshu, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν την ουσιαστική δύναμη της ποίησης. Το γράψιμο και το διάβασμα ποίησης, καθώς και η ενασχόληση με το site είχε σημαντικά θετική επίδραση στην ευεξία των συμμετεχόντων κατά την πανδημία COVID-19.

Το site επισκέφτηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι από 128 χώρες. Περιείχε περισσότερα από 1.000 ποιήματα περίπου 600 συγγραφέων. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου προερχόταν από τους ίδιους τους ποιητές.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Poetry Therapy.

Πηγές:
Journal of Poetry Therapy.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια