Η συρρίκνωση ενός από τα κύρια κέντρα μνήμης του εγκεφάλου φαίνεται να δείχνει έκπτωση της σκέψης, αναφέρει νεα έρευνα.

Πρόκειται για τον ιππόκαμπο, που είναι γνωστό πως παίζει σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση αναμνήσεων, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η νεα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology εστίασε σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου 128 ανθρώπων μέσης ηλικίας 72 ετών.

Η ομάδα του Dr. Bernard Hanseeuw, από το Harvard Medical School, χρησιμοποίησε τις εξετάσεις για να διαπιστώσει αλλαγές στα επίπεδα αμυλοειδών πλακών ή ταυ, που συνδέονται με την έναρξη της εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Η ομάδα χρησιμοποίησε εξετάσεις σε ετήσια βάση για να διαπιστώσει αλλαγές στο μέγεθος του ιππόκαμπου ενός ανθρώπου, για 7 χρόνια.

Οσοι εμφάνισαν την πιο σημαντική συρρίκνωση ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν έκπτωση σκέψης κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Αυτό φάνηκε να συμβαίνει ανεξάρτητα από αλλαγές στα επίπεδα είτε αμυλοειδούς είτε ταυ. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η συρρίκνωση  του εγκεφάλου θα μπορούσε να ευθύνεται για το 10% της γνωστικής εξασθένησης.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι νευροεκφυλιστικές νόσοι εκτός του Alzheimer συμβάλλουν στην εξασθένηση της σκέψης και η μέτρηση του όγκου του ιππόκαμπου θα μπορούσε να βοηθά στην αξιολόγηση αυτών των αιτιών.

 

Πηγές:
Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρώτη Ελληνίδα στην οποία συνταγογραφήθηκε ιατρική κάνναβη - Τα αποτελέσματα
Διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό ενηλίκων οι μισοί Έλληνες - Πόσοι είναι αρνητές [μελέτη]
Γεωργιάδης - Δημητρίου: ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές για δωρεάν περίθαλψη στην Ελλάδα