Επιστήμονες του Walter and Eliza Hall Institute (WEHI) στην Αυστραλία, αναπτύσσουν εξέταση αίματος-πρώτη στο είδος της- που θα εντοπίζει ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος αρχικού σταδίου.

Προβλέπεται ότι ο καρκίνος αυτός θα γίνει η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο έως το 2030.

Ακόμα και μετά τη διάγνωση δεν υπάρχουν  διαθέσιμοι βιοδείκτες που να καθοδηγούν τις κλινικές αποφάσεις αφήνοντας περιορισμένες επιλογές στους γιατρούς για εξατομικευμένη θεραπεία.

Η Dr. Belinda Lee, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα εντόπισε 13 πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να διαχωρίσουν τον καρκίνο παγκρέατος αρχικού και προχωρημένου σταδίου.

Η Dr. Lee ελπίζει με την ομάδα της να επαληθεύσουν αυτές τις πρωτεΐνες και να δείξουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αξιόπιστη εξέταση στον καρκίνο παγκρέατος αρχικού σταδίου.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον εντοπισμό ασθενών με  καρκίνο στο πάγκρεας αρχικού σταδίου.

Για να πέτυχουν τον στόχο τους, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν μια παγκόσμια βάση δεδομένων, το PURPLE Pancreatic Cancer Translational Registry.

Θα χρησιμοποιήσουν εξελιγμένη τεχνολογία και υπολογιστική μεθοδολογία για να συγκρίνουν την υπογραφή της πρωτεΐνης στο αίμα υγιών ανθρώπων και ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας (αρχικού και τελικού σταδίου).

Η Dr. Lee ελπίζει ότι η εξέταση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γενικούς ιατρούς για τον εντοπισμό ασθενών με τη νόσο ή από ογκολόγους για να εντοπίσουν τη σωστή αγωγή.

Τελικός στόχος είναι αυτό το εργαλείο να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση αυτού του σιωπηλού καρκίνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Communications Medicine.

Πηγές:
Communications Medicine.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη