Επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευή την οποία μπορεί κάποιος να καταπιεί και να παρακολουθήσουν οι γιατροί με ασφάλεια ζωτικά σημεία όπως αναπνοή και παλμούς από το εσωτερικό του σώματος.

Το εργαλείο περιγράφεται στο Device, και έχει τη δυνατότητα να δίνει προσβάσιμη και άνετη περίθαλψη σε ανθρώπους με κίνδυνο υπερδοσολογίας από οπιοειδή.

Ο Giovanni Traverso, του Brigham and Women's Hospital, δήλωσε ότι η ικανότητά διευκόλυνσης της διάγνωσης και της παρακολούθησης πολλών παθήσεων χωρίς να πρέπει κάποιος να νοσηλευτεί μπορεί να δώσει στους ασθενείς πιο εύκολη πρόσβαση στην περίθαλψη.

Η ιδέα χρήσης είναι ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να συνταγογραφεί αυτή την κάψουλα και ο ασθενής να την καταπίνει.

Το VM Pill, δρα παρακολουθώντας τις μικρές δονήσεις του σώματος που σχετίζονται με την αναπνοή και τους παλμούς. Το χάπι μπορεί να εντοπίζει αν κάποιος σταματά να αναπνέει, από το εσωτερικό του πεπτικού σωλήνα.

Για να δοκιμάσουν τη συσκευή, οι ερευνητές την τοποθέτησαν στο στομάχι χοίρων οι οπαίοι βρίσκονταν υπό αναισθησία. Στη συνέχεια χορήγησαν μια δόση φαιντανύλης που οδήγησε στη διακοπή της αναπνοής. Η συσκευή μέτρησε το ρυθμό αναπνοής των χοίρων σε πραγματικό χρόνο, θορύβησε και οδήγησε τους ερευνητές να αναστρέψουν την υπερδοσολογία.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης τη συσκευή σε ανθρώπους για πρώτη φορά δίνοντας το VM Pill σε όσους αξιολογήθηκαν για υπνική άπνοια.

Το χάπι χορηγήθηκε σε 10 ασθενείς με υπνική άπνοια. Η συσκευή μπόρεσε να εντοπίσει πότε σταματούσε η αναπνοή των ασθενών και να παρακολουθεί το ρυθμό αναπνοής με ακρίβεια 92,7%.

Σε σύγκριση με εξωτερικά μηχανήματα, το χάπι μπορεί να παρακολουθήσει τους παλμούς της καρδιάς με ακρίβεια τουλάχιστον 96%. Η δοκιμή έδειξε ότι η συσκευή είναι ασφαλής και οι συμμετέχοντες απέβαλαν τη συσκευή σε μερικές ημέρες.

Ο Ali Rezai, δήλωσε ότι η ακρίβεια και ο συσχετισμός αυτών των καταγραφών ήταν τέλειοι σε σύγκριση με τις συνήθεις κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια ύπνου.

Η τρέχουσα εκδοχή της συσκευής ταξιδεύει στο σώμα για περίπου μια ημέρα.

Πηγές:
Device

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα