Nέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξέτασε τη σχέση μεταξύ 139 διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 118.210 συμμετεχόντων στη biobank της Βρετανίας.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν 2 ερωτηματολόγια για τις διατροφικές του συνήθειες και οι ερευνητές εντόπισαν 1.466 περιστατικά καρκίνου, από τα οποία τα 842 ήταν στο παχύ έντερο και τα 359 στο ορθό, σε διάστημα παρακολούθησης 12,8 ετών.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 55,87 έτη και το ~45% ήταν άντρες.

Η μετα- ανάλυση έδειξε ότι 8 από τις 139 τροφές συνδέονταν με κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο. Ενώ η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ και λευκού ψωμιού συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο, διατροφικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρος, μαγγάνιο και υδατάνθρακες συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ανάλυση κατηγορικής μεταβλητής έδειξε ότι το λευκό ψωμί ο κίνδυνος καρκίνου στο παχύ έντερο είχε θετικό συσχετισμό, ενώ οι διατροφικές ίνες και τα μέταλλα είχαν αντίστροφο συσχετισμό με τον κίνδυνο.

Επιπλέον, το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο σταδιακά αυξανόταν με τον αυξημένο γενετικά κίνδυνο.

Η μεγάλη αυτή έρευνα επιβεβαίωσε προηγούμενες σχέσεις μεταξύ αλκοόλ και λευκού ψωμιού και του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το γενετικό προφίλ, η πρόσληψη των μετάλλων και διατροφικών ινών που αξιολογήθηκαν μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο, ενώ το λευκό ψωμί τον αύξανε.

Γενικά, τα ευρήματα στηρίζουν τη διατροφική πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο.

 

Πηγές:
Nutrients,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια