Το Ουρολογικό - Ογκολογικό Τμήμα του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στηρίζει τη διεθνή καμπάνια "Movember" που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και την ανδρική υγεία γενικότερα.

Ο προϊστάμενος διευθυντής, Γεώργιος Μουστάκας, και στελέχη του Τμήματος, φόρεσαν τεχνητό μουστάκι, φωτογραφήθηκαν σε χριστουγεννιάτικο φόντο και δημοσιοποίησαν τις εικόνες, θέλοντας να διαδώσουν το μήνυμα του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και άλλων ανδρικών ασθενειών.

Το κίνημα "Movember", που προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων μουστάκι/moustache (Mo) και Νοέμβριος/November, ξεκίνησε το 2003 από την Αυστραλία και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο, καθιερώνοντας το Νοέμβριο ως το μήνα της συνειδητοποίησης για την ένταξη της εξέτασης προστάτη στη λίστα των τακτικών ιατρικών εξετάσεων των ανδρών.

Παράλληλα, το Movember Foundation ενθαρρύνει τους άνδρες να μάθουν το οικογενειακό ιστορικό τους σε ό,τι αφορά την εμφάνιση καρκίνου, αλλά και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς οι κακές διατροφικές συνήθειες και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και αυτού του είδους καρκίνου.

Διάγνωση και νέα φάρμακα

"Πρέπει οι άνδρες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προληπτικού ελέγχου. Οι ηλικίες που αρχίζει να εμφανίζεται ο καρκίνος του προστάτη έχουν πέσει από τα 50 στα 45 έτη", τονίζει μιλώντας στο iatronet.gr ο κ. Μουστάκας, και προσθέτει: "Σήμερα, στο γραφείο μου είδα περίπτωση ενός ασθενή 48 ετών, που ευτυχώς είναι εντοπισμένος και θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά".

Την καθιερωμένη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και την δακτυλική εξέταση, συμπληρώνει σήμερα η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία, πάντα σε συνδυασμό με τα προηγούμενα, συνθέτοντας το τρίπτυχο της προληπτικής εξέτασης. "Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία μας βοηθάει πάρα πολύ να δούμε αν υπάρχει κάποια ένδειξη για την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη και - το σπουδαιότερο - από πού να πάρουμε τα κομμάτια, καθώς κάνει χαρτογράφηση", τονίζει ο κ. Μουστάκας.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι εντοπισμένος, θεραπεύεται κυρίως με χειρουργείο. Αν δεν μπορεί να χειρουργηθεί, γίνεται με ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με ορμονοθεραπεία, ενώ όταν είναι μεταστατικός ορμονοευαίσθητος, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Εκτός από τα αντιανδρογόνα δεύτερης γενιάς που παρατείνουν την συνολική επιβίωση του ασθενή και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και την χημειοθεραπεία, ελπιδοφόρα μηνύματα εκπέμπει η εφαρμογή της λεγόμενης τριπλέτας φαρμάκων: "Η δαρολουταμίδη σε συνδυασμό δοσεταξέλη και το LHRH ανάλογο, μας δίνει πάρα πολύ σημαντική παράταση στην επιβίωση του ασθενούς με ορμονοευαίσθητο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Τώρα το καινούργιο που περιμένουμε να εγκριθεί από τα guidelines αμπιρατερόνη, σε τριπλέτα με τη δοσεταξέλη και το LHRH ανάλογο", επισημαίνει ο διευθυντής του Ογκολογικού - Ουρολογικού Τμήματος του Θεαγένειου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου