Ο πρωινός καφές θα μπορούσε να κρατά το κλειδί της θεραπείας της νόσου Alzheimer και της Parkinson.

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το κατακάθι καφέ μετά από επεξεργασία θα μπορούσε να είναι σημαντικό για την πρόληψη αυτών των νευροεκφυλιστικών νόσων.

Η ανακάλυψη ερευνητών του University of Texas at El Palso, δείχνει ότι το κατακάθι μετά από συγκεκριμένη επεξεργασία έχει ιδιότητες ικανές να προστατεύουν τους νευρώνες από βλάβη που συνδέεται με νόσους του εγκεφάλου.

Η έρευνα παρουσιάζει καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών νόσων- πιθανόν με ένα χάπι.

Αυτή η αγωγή αναμένεται να έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομική χάρη στην αφθονία κατακαθιών από σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κβαντικές κουκίδες άνθρακα με βάση το καφεϊκό οξύ (CACQDs), που προήλθαν εύκολα από χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ θα μπορούσαν να προστατεύουν νευρώνες από βλάβη που προκαλείται από νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η ομάδα του UTEP με επικεφαλής τον Jyotish Kumar, ανακάλυψε ότι τα CACQDs από χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ ήταν νευροπροστατευτικά σε διάφορα μοντέλα δοκιμής, όπως πειράματα που συνδέονται με τη νόσο Parkinson που προκαλείται από ένα φυτοφάρμακο.

Τα CACQD μπορούν να ουδετεροποιήσουν ελεύθερες ρίζες ή να τις εμποδίσουν από το να προκαλέσουν βλάβη και να σταματήσει η συσσώρευση αμυλοδειδών πρωτεϊνών χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Στόχος είναι να βρεθεί θεραπεία αντιμετωπίζοντας το ατομικό και μοριακό υπόστρωμα αυτών των νόσων.

Το καφεϊκό οξύ, πολυφαινόλη γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες είναι μοναδικό στην ικανότητα του να διαπερνά τον φραγμό αίματος- εγκεφάλου και να επηρεάζει τους νευρώνες.

Οι ερευνητές έλαβαν εκχύλισμα CACQD από κατακάθι με φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία που αφορά τη θέρμανση των κατακαθιών για να αναδομηθεί ο άνθρακας στο καφεϊκό οξύ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Research.

Πηγές:
Environmental Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου