Μια καινοτόμος μέθοδος για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου στις ωοθήκες σύντομα θα μπορούσε να είναι εφικτή μετά την ανακάλυψη 3 σημαντικών πρωτεϊνών.

Η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης φέρνοντας πιθανόν επανάσταση στην αγωγή για αυτήν τη νόσο.

Αυτές οι πρωτεΐνες, εξωκυτταρικά κυστίδια (EV), είναι μικροσκοπικά μόρια που απελευθερώνουν οι όγκοι και μπορούν να απομονωθούν σε σωματικά υγρά, όπως αίμα, ούρα και σάλιο.

Ερευνητές από την Ιαπωνία τις έλαβαν από τον καρκίνο στις ωοθήκες και τις ανέλυσαν με φασματογραφία μάζας- υγρή χρωματογραφία.

Οι ερευνητές αιχμαλώτισαν τις πρωτεΐνες με νανοσύρματα επικαλυμμένα με ειδική χημική ουσία.

Ο Dr. Akira Yokoi του Nagoya University, δήλωσε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι καθεμία από τις 3 πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για τον καρκίνο ωοθηκών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αυτοί οι διαγνωστικοί βιοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικοί δείκτες για συγκεκριμένες θεραπείες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι μικρές και μεσαίου-μεγάλου μεγέθους EV περιέχουν ξεχωριστά μόρια. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι οι μικρές EV είναι πιο κατάλληλοι βιοδείκτες από αυτές μέτριου και μεγάλου μεγέθους. Εντοπίστηκαν οι πρωτεΐνες μεμβράνης FRα, Claudin-3, και TACSTD2 στις μικρές  EV που συνδέονται με τον καρκίνο ωοθηκών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου