Διψήφια ποσοστά ανόδου αναμένεται να γνωρίσει η ευρωπαϊκή αγορά κάνναβης τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας η αύξηση το 22,5% για την περίοδο 2023-2030.

Ο αυξανόμενος αριθμός ασθενών που σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη και η ευαισθητοποίηση προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι μερικοί από τους παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς. Επιπλέον, η άνοδος του αριθμού των εγκρίσεων προϊόντων με κάνναβη και οι ενισχυόμενες δραστηριότητες σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης για συσκευές ιατρικής κάνναβης αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω τόνωση της αγοράς. 

Ωστόσο, οι αυστηροί κανονισμοί στη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η σχετική αγορά και αυτή είναι που θα καθορίσει την ανάπτυξή της. 

Η κάνναβη είναι ένα ψυχοδραστικό φάρμακο που προέρχεται από το φυτό κάνναβης της οικογένειας Cannabaceae. Εδώ και αρκετά χρόνια, χρησιμοποιείται ιατρικά και έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως χρόνιος πόνος, καρκίνος, κατάθλιψη, διαβήτης, αρθρίτιδα, γλαύκωμα, επιληψία, ημικρανίες, AIDS και Αλτσχάιμερ, μεταξύ άλλων.

Ευκαιρίες

Ανάπτυξη νέων προϊόντων με αυξανόμενες δραστηριότητες Ε&Α

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως κάψουλες, τσίχλες, κρέμες, κρύσταλλοι, λουλούδια, παστίλιες, λάδι και σπρέι. Η υψηλή αύξηση της ζήτησης για κάνναβη με τη νομιμοποίηση έχει αυξήσει την ανάγκη να βρεθούν καλύτερα στελέχη προϊόντων αλλά και συστήματα παράδοσης. Αυτό οδήγησε πολλές εταιρείες να διεξάγουν δραστηριότητες Ε&Α για να ελέγξουν τις στρατηγικές γενετικής βελτίωσης για την κάνναβη. 

Τα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται και βρίσκονται σε άνοδο είναι οι σκόνες πρωτεΐνης κάνναβης, οι ενεργειακές μπάρες, το γάλα κάνναβης, το αλεύρι κάνναβης και το τσάι κάνναβης, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη της αγοράς.

Αυξημένη υιοθέτηση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγία έχει ως αποτέλεσμα τη βοηθητική ρύθμιση ενός ασφαλούς ναρκωτικού, χωρίς να αυξάνονται οι πιθανές αρνητικές συνέπειες. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας έχει διάφορα κοινωνικά οφέλη, όπως η άνοδος της οικονομίας χωρίς αύξηση των φόρων, η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, η παύση των φυλετικών διαφορών στην επιβολή της μαριχουάνας και η απελευθέρωση σπάνιων αστυνομικών πόρων. Η νόμιμη ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να τερματίσει τη δαπανηρή επιβολή των νόμων για τη μαριχουάνα και να εξασθενήσει την παράνομη αγορά μαριχουάνας.

Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, η μαριχουάνα έχει νομιμοποιηθεί και υιοθετείται όλο και περισσότερο από άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Αυτό δημιουργεί ζήτηση για μαριχουάνα καλής ποιότητας για διασκέδαση και χαλάρωση. Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη υιοθέτηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς αναμένεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατασκευαστές στην αγορά.

Συγκράτηση/Πρόκληση

Υψηλό κόστος αγοράς και βιασύνη για κορυφαία ποιότητα

Η κατασκευή και η αγορά των ιατρικών συσκευών κάνναβης μπορεί να είναι ακριβή και το κόστος της διαδικασίας μπορεί επίσης να είναι υψηλό λόγω του εξειδικευμένου εξοπλισμού και της εκπαίδευσης που απαιτείται. Αυτό μπορεί να περιορίσει την προσβασιμότητα σε θεραπείες ιατρικής κάνναβης για ασθενείς και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα. Επιπλέον, το υψηλό κόστος των συσκευών και διαδικασιών ιατρικής κάνναβης μπορεί να αποτρέψει ορισμένους ασθενείς από την επιλογή αυτών των θεραπειών, ειδικά εάν πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Ως αποτέλεσμα, το υψηλό κόστος των συσκευών και διαδικασιών ιατρικής κάνναβης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της αγοράς, ειδικά σε περιοχές όπου το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία προχωρά, το κόστος αυτών των συσκευών και διαδικασιών μπορεί να μειωθεί, καθιστώντας τις πιο προσιτές στους ασθενείς και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Μερικοί από τους σημαντικότερους παίκτες της αγοράς που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την αγορά είναι οι MediPharm Labs Inc., Tilray, Aurora Cannabis, JAZZ Pharmaceuticals Inc. (GW Pharmaceuticals plc), HEXO Corp. (Zenabis Europe Ltd), Cresco Labs, Peace Naturals Project Inc., CANOPY GROWTH CORPORATION, Medical Marijuana, Inc., Seed Cellar, EcoGen Biosciences, CANNABIS SEEDS USA, Seeds For Me, HUMBOLDT SEED COMPANY, Extractas,  World Class Cannabis Seeds (Crop King Seeds), BARNEY'S FARM, L. , ENDOCA, Harmony, MARY'S nutritionals, LLC, Pure Ratios, Greenwich Biosciences, Inc., Upstate Elevator Supply Co., Apothecanna, BOL Pharma και IDT Australia μεταξύ άλλων. 

Με βάση τα παράγωγα, η αγορά κατακερματίζεται σε Κανναβιδιόλη (CBD), τετραϋδροκανναβινόλη (THC)/δέλτα-8- τετραϋδροκανναβινόλη, Κανναβινόλη (CBN), Κανναβικυκλόλη (CBL), Κανναβιχρωμίνη (CBC), Κανναβιγερόλη (CBG) και άλλα.

Εφαρμογή της κάνναβης

Διαχείριση του πόνου
Ανησυχία
Μυικός σπασμός
Ναυτία
Απώλεια όρεξης
Διατροφικές διαταραχές
Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου
Καρκίνος
Αρθρίτιδα
Σύνδρομο ατονίας (καχεξία)
Ασθένεια Αλτσχάιμερ
Επιληψία
Κατάθλιψη και Διαταραχή Ύπνου
Πολλαπλή σκλήρυνση
Αυτισμός
Παθήσεις Ψυχικής Υγείας.

Πηγές:
https://www.pharmiweb.com/press-release/2023-10-13/europe-medical-cannabis-market-is-expected-to-grow-at-a-cagr-of-225-by-2030

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]